Kecske-káposzta módszerrel csökkenti olajkitermelését Oroszország

A hivatalos álláspont szerint Oroszország napi 300.000 hordós csökkentéssel csatlakozik az OPEC megállapodásához, de ez leginkább viszonyítás kérdése – mihez képest csökkentenek?

Míg az OPEC megállapodás viszonylag egyértelműen, 32,5 millió hordóban határozza meg a 2017 januárjától kitermelendő olaj mennyiségét, addig az oroszok részvétele már nem ennyire egzakt. Ők ugyanis a legfrissebb információk szerint az vállalták, hogy a novemberi és decemberi kitermelési szintekhez képest vágnak majd 300.000 hordónyit.

Novemberben a napi kitermelési szint újabb rekordot ütött, napi átlag 11,21 millió hordóval, decemberben pedig 11,3 millió hordós kitermeléssel számolnak, azaz ha a két szám átlagát vesszük alapul, akkor valamivel 11 millió hordó alatt lesz a januártól érvényes, csökkentett termelési kvóta.

Augusztusban ez az adat még 10,71 millió hordó volt, azaz amikor elkezdődtek az egyeztetések a termeléscsökkentésről, akkor még 500 ezer hordóval kevesebbet termelt Oroszország, most pedig a rekordkitermeléshez képest vágnak vissza 300 ezer hordónyit – szóval akkor ez most mennyi is? Mínusz 300 ezer vagy plusz 200 ezer?

Oroszország persze nincs egyedül ezzel a hozzáállással, az OPEC-országok közül is sokan termeltek rekordszinten októberben, de az OPEC-nél mégiscsak ott van a 32,5 millió hordós limit, amit illene tartani.

További csavar a történetben, hogy Oroszország máris jelezte: technikai okok miatt várhatóan csak 2017 második negyedévében tudják majd elérni a csökkentett kitermelési szintet.

Az OPEC mindenesetre a tagállamokon kívüli országoktól összesen napi 600.000 hordónyi csökkentést várna, ennek felét elviekben Oroszország, másik felét pedig Azerbajdzsán, Kazahsztán, Mexikó Omán és Bahrein adná.

Időközben pedig Indonézia is jelezte, hogy nem kér a csökkentésből, inkább felfüggeszti OPEC-tagságát, így a szervezeten belül is egyre kevesebb ország között kell felosztani a ki nem termelt olaj mennyiségét.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »