Teherán panaszt nyújt be a szankciók meghosszabbítása miatt

Az Egyesült Államok megsértette a nagyhatalmak és Irán tavalyi nukleáris megállapodását azzal, hogy szenátusa megszavazta az Irán elleni szankciókról szóló amerikai törvény meghosszabbítását – foglalt állást pénteken a teheráni külügyminisztérium.

Az amerikai szenátus egyhangúlag szavazta meg csütörtökön az Irán elleni büntetőintézkedéseket rögzítő törvény (ISA) hatályának meghosszabbítását 10 évvel. A szankciók az energetikai és a védelmi iparra, valamint a bankszektorra vonatkoznak, s az a céljuk, hogy megakadályozzák Iránt atomfegyver kifejlesztésében.

Az iráni külügyminisztérium pénteki közleményében azt írta: Teherán panaszt tesz annál a nemzetközi bizottságnál, amely a nukleáris megállapodás betartását felügyeli.

Az amerikai kongresszus több szenátorának, képviselőjének és más amerikai tisztségviselőknek a véleménye szerint a törvény hatályának meghosszabbítása nem sérti a nukleáris megállapodást, amelynek értelmében Iránnak korlátoznia kell atomprogramját az emiatt ellene bevezetett szankciók feloldásáért cserébe.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője emlékeztette Washingtont, hogy az amerikai kormány a felelős az ország nemzetközi kötelezettségeinek betartásáért. „Az amerikai elnök kötelezettséget vállalt arra, hogy hatalmánál fogva megakadályozza az ilyen lépéseket” – olvasható a közleményben, amelyet az IRNA állami hírügynökség ismertetett.

Friss cikkeink a témában:
Az USA szenátusa is megszavazta az Irán elleni szankciók meghosszabbítását
Az USA megszavazta a Szíria elleni új szankciókat

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »