A külföldön élő olaszok szava dönthet a népszavazáson

A vasárnapi alkotmányos népszavazás eredményét a külföldön élő, több mint 3 millió olasz szavazata határozhatja meg, akik csütörtök délutánig adhatják le voksukat levélben.

Matteo Renzi miniszterelnök nem győzte hangsúlyozni, hogy az alkotmányos reformokat – amelyhez kormánya sorsát is hozzákötötte – a külföldön élő és dolgozó olaszok menthetik meg. Valamivel több mint hárommillió olaszról van szó, akik közül a becslések szerint mintegy 1,5 millióan adják le a postán kapott szavazócédulát Olaszország külföldi képviseletein. Matteo Renzi korábban többször is kijelentette, hogy a Németországtól Ausztráliáig világszerte élő olaszok szavazata mintegy három százalékot ér a vasárnapi népszavazáson, és döntő lehet.

Belgiumban százezer olasz él, és többségük igennel szavaz – nyilatkozott Christophe Berti, a Le Soir című belga napilap olasz származású főszerkesztője.

A külföldi olaszok szavazatának súlyát a referendumon nemmel szavazó olasz ellenzék is érzi. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) már figyelmeztetett, hogy ha a vasárnapi népszavazáson az igenek a külföldi olaszok voksának segítségével győznek, a párt fellebbezni fog. A legutolsó, 2013-as olaszországi parlamenti választásokon 1,1 millió külföldi olasz szavazott, vagyis kevesebb, mint az összes választó 3 százaléka, de a 2014-es európai parlamenti választásokon már 5,9 százalékot ért a voksuk.

A vasárnapi népszavazáson – a külföldi olaszokat nem számítva – mintegy 48 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak az urnákhoz. A népszavazás érvényessége nincs részvételhez kötve: az urnákhoz járulók többségi szavazata dönti el a referendumot, vagyis az alkotmányos reformok bevezetését vagy elvetését.

Olaszországban 1946 óta hetvenegy népszavazást tartottak. Az utolsó alkotmányos népszavazáson, 2006-ban a szavazásra jogosultak 52,5 százaléka járult az urnákhoz. Azóta 2009-ben tartottak referendumot, ezen a szavazásra jogosultak 23 százaléka voksolt, 2011-ben 54 százalék szavazott, az idén áprilisban tartott népszavazáson pedig 31,18 százalék.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »