Decemberben találkoznak Trump és May nemzetbiztonsági tanácsadói

Még az idén találkoznak Theresa May brit miniszterelnök és a januárban hivatalba lépő megválasztott amerikai elnök, Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadói – közölte kedd este a Downing Street.

A brit miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Theresa May a nap folyamán telefonon hívta Donald Trumpot, „a kettőjük közötti rendszeres párbeszéd megteremtésének jegyében”. A beszámoló szerint Theresa May és Trump megállapodott arról, hogy stábjaik már az átmeneti időszakban is szoros kapcsolatokat építenek ki egymással. Ezt célozza a nemzetbiztonsági tanácsadók találkozója is, amelyet még karácsony előtt megtartanak az Egyesült Államokban.

May és Trump egyetértett annak szükségességében is, hogy a jelenleginél több NATO-tagállam teljesítse a hazai össztermék (GDP) 2 százalékában meghatározott védelmi kiadási célt.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Egybehangzó londoni sajtóértesülések szerint a brit kormányon belül jelentős visszatetszéssel fogadták, hogy választási győzelme után Donald Trump kilenc más külföldi vezetőt hívott fel telefonon, mielőtt Theresa May brit miniszterelnököt kereste volna, és azt is, hogy a brit politikusok közül elsőként Nigel Farage-t, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) volt vezetőjét fogadta.
Trump a minap komoly diplomáciai botrányt is keltett azzal a nyilvános felvetésével, hogy Nigel Farage lehetne Nagy-Britannia washingtoni nagykövete.

Ezt a felvetést, amelyet Trump a Twitter üzenőportálon tett közzé a múlt héten, a Downing Street azzal utasította vissza, hogy a washingtoni nagyköveti poszton „nincs üresedés”, Nagy-Britanniának „kiváló nagykövete van” az amerikai fővárosban, és a brit nagyköveteket „alapelvszerűen” Nagy-Britannia nevezi ki.

A UKIP – amelynek éléről Farage e héten távozott nem először, de szavai szerint immár véglegesen – a legnagyobb EU-ellenes brit politikai erő, és számos kérdésben éles vitában áll a kormányzó Konzervatív Párttal.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »