Folytatódik a Lufthansa-sztrájk, törlik a járatokat

Pénteken és szombaton is folytatódik a Lufthansa pilótáinak sztrájkja. A Lufthansa-csoport szerint pont azok veszélyeztetik 20 százalékos béremelési igényükkel a többi, mintegy 120 ezer dolgozó munkahelyét, akik a legjobban keresnek a német légitársasági csoportnál.

A pénteki munkabeszüntetés mintegy 830 járatot érint, a járattörlések pedig csaknem 100 ezer ember utazását teszik lehetetlenné. A légitársaság a sztrájk szerdai kezdete óta már közel 1800 járatot törölt. A munkavállalók eredetileg csak 24 órás munkabeszüntetést terveztek, ám ezt már háromszor meghosszabbították. A cég közleménye szerint a polgári légi-közlekedésben érintett gépek pilótái mellett az áruszállító üzletág pilótái sem dolgoznak pénteken.

A Lufthansa pilótái 20 százalékos béremelést követelnek, ami a cég szerint kifizethetetlen. A munkaadó a követeléssel szemben mindössze 2,5%-os fizetésemelést tart elfogadhatónak, tekintettel arra, hogy a pilóták egyébként is a legjobban fizetett munkavállalók a cégcsoporton belül, és a cég nem csupán az ő érdekeiket nézi, hanem a többi 120 ezer munkavállalóét is.

A Lufthansa adatai azt mutatják, hogy a pilóták átlagosan évente bruttó 180 ezer eurós fizetést kapnak. A tizennegyedik sztrájkját meghirdető szakszervezet, a Vereinigung Cockpit (VC) ezt az összeget további 36 ezer euróval emelné, amely havi bontásban nagyjából 3 ezer eurós fizetésemelésnek felel meg.

A legutóbbi, tavaly szeptemberi sztrájk befejezését bíróság rendelte el, arra hivatkozva, hogy VC követelései a kollektív szerződésben nem szabályozható kérdésekre is kiterjednek és részben azt a célt szolgálják, hogy az érdekképviselet nagyobb beleszólást szerezzen a Lufthansa diszkont üzletága üzleti modelljének alakításában.

Forrás: Euronews / MTI

Friss hírek