A bíróság elkaszálta Obama munkaügyi rendelkezését

Egy szövetségi bíró megakadályozta Obama elnök egyik utolsó intézkedését, amely a dolgozóknak fizetendő túlórák kiterjesztéséről szól.

4,2 millió amerikai dolgozót érintett volna Obama elnök azon rendelkezése, amelynek életbe léptetését egy szövetségi bíró megakadályozta. Az Obama-kormányzat ugyanis kiterjesztette volna a túlórák kötelező kifizetését az évi 23.660 dollárt kereső dolgozókra is.

Ez az elnökségről leköszönő Barack Obama utolsó jelentős intézkedése lett volna, kommentátorok szerint az elmúlt negyven esztendő egyik legfontosabb munkaügyi változtatása, mert lényegesen megemelhette volna egyes dolgozók jövedelmét.

A jelenleg alkalmazott rendszerben a munkaadóknak csak azon munkavállalók felé kötelező kifizetniük a túlórákat, akik évi 23.660 dollárnál kevesebbet keresnek. Az e fölött keresők akár heti 60 órát is dolgozhatnak, a törvény szerint akkor sem feltétlenül jár nekik túlórapénz. A kritikusok szerint ez főleg a kiskereskedelemben és a vendéglátásban jellemző, ahol az alacsonyabb beosztású menedzserek 25 ezer dollár körüli éves jövedelemmel veszik alkalmazásba, de a túlóráikat külön nem fizetik.

Az Obama adminisztráció által tett módosítás szerint ez az alsó küszöb 47.500 dollárra nőtt volna és háromévente felülvizsgálták volna a küszöböt, az átlagbér változásainak megfelelően.

Amos Mazzant texasi szövetségi bíró – egyetértésben 21 szövetségi állam tisztségviselőivel, egy különböző vállalatokból álló széles koalícióval, valamint az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarájával – azonban úgy döntött, hogy a rendelkezés törvénytelen.

A szövetségi munkaügyi minisztérium által kiadott rendelkezésnek december 1-jén kellett volna életbe lépnie, s a gazdaság csaknem valamennyi területét érintette volna. Az intézkedés ellen az egyes szövetségi államok és vállalatcsoportok már szeptemberben keresetet nyújtottak be, azzal érvelve, hogy a döntés önkényes és felülírja a tisztességes munkavégzésre vonatkozó szövetségi munkaügyi törvényt.

Mazzant bíró – akit egyébként Barack Obama nevezett ki – döntése szerint a szövetségi munkaügyi minisztérium nem dönthet az egyes dolgozóknak fizetendő jövedelmek ügyében. A nevadai igazságügyi tárca vezetője, Paul Laxalt külön közleményben üdvözölte a bírói döntést, míg a washingtoni munkaügyi minisztérium egyet nem értését fejezte ki.

Elvileg a minisztériumnak lenne lehetősége, hogy jogorvoslatért forduljon, de kommentátorok szerint nem teszi meg, hanem a következő elnökre hagyományozza a feladatot aki vagy ismét előterjeszti ezt az intézkedést, vagy végleg elveti.

Forrás: NBC News / MTI

Friss hírek