Fennáll a terrortámadás veszélye a Brüsszelben

Fennáll a terrortámadás veszélye a Brüsszel belvárosában pénteken nyíló karácsonyi vásár helyszínén az amerikai hírszerzés szerint – erősítette meg a La Libre Belgique című belga napilap szerdán.

Az amerikai külügyminisztérium a kezdődő ünnepi szezonra tekintettel kiadott figyelmeztetésében az esetleges terrorakciók miatt óvatosságra intette az Európába utazókat, de feltételezett célpontokról nem tett említést. A belga napilap úgy tudja, hogy a tömegeket vonzó brüsszeli karácsonyi vásár is a lehetséges célpontok között van. Emlékeztetett azonban arra, hogy a nyilvánosságra hozott tájékoztatás szerint az amerikai hatóságoknak és hírszerző szerveknek készülő támadásról, konkrét fenyegetésről nincs tudomásuk.

Benoit Ramacker, a belga fenyegetéseket elemző központ (OCAM) szóvivője elmondta, hogy az ünnepek alatt a hármas, „súlyos” szinten tartják a terrorfenyegetettség szintjét, amely azt jelenti, hogy a fenyegetés továbbra is jelentős, a terrortámadás veszélye „lehetséges, és valószínű”. Brüsszelben az esetleges terrortámadások veszélye miatt 2007 óta nem engedélyezik a szilveszteri tűzijátékot – tette hozzá.

Az idei értesülés nem az első, amely megnehezíti a több mint másfél millió látogatót vonzó belvárosi karácsonyi vásár lebonyolítását. Tavaly egy valószínűsített támadás bejelentését követően napokon keresztül nem nyithattak ki az árusok.

Az amerikai külügyminisztérium névtelenséget kérő tisztségviselőit idézve az amerikai főbb televíziós csatornák arról számoltak be: a terroristák az ünnepi készülődés időszakára összpontosítanak Európában. „A terroristák sokféle taktikát alkalmazhatnak, hagyományos és nem hagyományos fegyverekkel támadhatnak, hivatalos célpontokat és magánembereket egyaránt célkeresztjükbe állíthatnak” – fogalmazott az amerikai figyelmeztetés, amely a tervek szerint 2017. február 20-ig marad érvényben.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »