Erdogan: Nincs értéke a szavazásnak az EU-tagságunkról

Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta szerdán, hogy a török EU-s csatlakozási tárgyalások felfüggesztését célzó állásfoglalásnak – melyről csütörtökön szavaz az EP plenáris ülése – „nincs értéke a szemünkben”, és ismét terrorszervezetek pártolásával vádolta Európát.

„Újra és újra elmondtuk, hogy sokkal jobban figyelünk az európai értékekre, mint a legtöbb EU-tagország, ám közben nem kapunk konkrét támogatást nyugati barátainktól. Egyik felénk tett ígéretet sem tartották eddig be” – nyilatkozta Erdogan egy isztambuli konferencián. „Holnap szavaz az Európai Parlament arról, hogy folytassák-e az EU-tárgyalásokat Törökországgal. Bármi lesz is az eredmény, a szavazásnak nincs értéke a szemünkben” – tette hozzá.

Az EP vezetői a júliusi puccskísérlet nyomán történt széleskörű tisztogatások miatt szavaznak az ügyről. Eddig több mint 125 000 embert – köztük katonákat, tanárokat, bírókat, újságírókat és kurd vezetőket – vettek őrizetbe vagy bocsátottak el állásukból a tisztogatások keretében. Ellenzéki pártok és jogvédő szervezetek szerint a hatalom arra használja fel a helyzetet, hogy ne csak az összeesküvőkkel és támogatóikkal számoljon le, hanem mindenkivel, aki az övéktől eltérő véleményt hangoztat.

Kapcsolódó cikkünk: Nincs vége a török tisztogatásnak: Újabb 15 ezer embert rúgtak ki

Erdogan állítása szerint az intézkedések jelentősen gyengítették Fethullah Gülen terrorista hálózatát, akinek követőit azzal vádolják, hogy több évtized alatt állami intézményekbe beszivárogva hajtották végre a puccskísérletet.

Az Európai Unió és Törökország a márciusban kötött menekültügyi megállapodás keretében rendelkezett a csatlakozási folyamat felgyorsításáról is, de az a török hatalomátvételi incidens után jelentősen lelassult. A tömeges letartóztatások, munkahelyi elbocsátások, valamint a török sajtó elleni intézkedések uniós politikusok és jogvédő szervezetek aggodalmát váltották ki.

Erdogan néhány államot amiatt is bírált, hogy katonailag támogatják a PKK szíriai ágát, a Népvédelmi Erők (YPG) kurd milíciát. Mint mondta: néhány ország azért nem tekinti terrorszervezetnek az YPG-t, mert az is küzd az Iszlám Állam dzsihadistái ellen. Lehet-e azonban egy terrorista azért jó, mert egy másik terrorista ellen harcol? – tette fel a kérdést a török elnök.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »