Japán miniszterelnök: A TPP-nek semmi értelme az USA nélkül

A Csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezmény (TPP) értelmét veszíti az Egyesült Államok részvétele nélkül – mondta Abe Sinzó japán miniszterelnök, miután Donald Trump megválasztott amerikai elnök bejelentette szándékát, miszerint kivonja országát a készülő megállapodásból.

Abe, aki részt vett a TPP-vezetők szombati összejövetelén Limában, azt mondta, a bennmaradó országoknak nincs is terve arra, hogyan ellensúlyozzák az USA elvesztését. „A TPP értelmetlen lenne az Egyesült Államok nélkül, eltűnik az egyensúly, elvesznek az előnyök” – mondta a japán miniszterelnök.

Trump videoüzenetben tette közzé, hogy első hivatali napján milyen fontos döntéseket hoz majd. A helyi idő szerint hétfő este közzétett tájékoztatás szerint az Egyesült Államok kivonul a nagy szabadkereskedelmi megállapodásokból és elindíttatja a munkavállalási vízumok programjának felülvizsgálatát az esetleges visszaélések kiszűrésére.

Szándékában áll az Egyesült Államokat kivonni a készülő ázsiai-csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményből, amit kétoldalú, „korrekt” kereskedelmi egyezményekkel helyettesít majd, amelyekkel „visszahozza a munkahelyeket és az ipart” Amerikába. Trump a TPP-t az Egyesült Államok „potenciális katasztrófájának” minősítette.

A teljes videoüzenet itt lehet megnézni:

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Reuters / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »