Kanada 13 éven belül bezárja összes szénerőművét

Kanadában bezárják a széntüzelésű erőműveket 2030-ra, hogy minél gyorsabban csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását – jelentette be hétfőn Catherine McKenna környezetvédelmi miniszter.

Kanada tíz tartománya közül négyben működnek szénerőművek, ezek felelnek az észak-amerikai országban kibocsátott üvegházhatású gázok 10 százalékáért – bezárásuk egyenértékű azzal, mintha 1,3 millió autót vonnának ki a forgalomból.

A Justin Trudeau vezette liberális kanadai kormány új klímavédelmi tervében azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2050-re a 2005-ös szinthez képest 80 százalékkal csökkentse a Föld légkörének felmelegedését okozó gázok kibocsátását.

Jelenleg a Kanadában megtermelt villamos energia mintegy 80 százalékát állítják elő megújuló energiaforrások segítségével, a célok között szerepel az is, hogy ezt az arányt 90 százalékra emeljék 2030-ra. A kormány szénadó bevezetését is fontolgatja.

Catherine McKenna környezetvédelmi miniszter rámutatott, hogy a széntüzelésű erőművek bezárásának felgyorsításával Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia, Dánia és Ausztria példáját követi, a kanadai döntés ugyanakkor éles ellentétben áll az Egyesült Államok elnökévé megválasztott Donald Trump azon ígéretével, hogy újraéleszti az amerikai szénipart.

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »