APEC-csúcs: Trump megválasztása kérdésessé teszi a TPP nyélbe ütését

A világ második legnagyobb gazdaságának további nyitását ígérte Hszi Csin-ping kínai elnök szombaton Peruban, ahol az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagállamainak vezetői új szabadkereskedelmi megoldásokat keresnek az Egyesült Államok várhatóan protekcionistábbá váló álláspontjával szemben.

Az APEC éves csúcstalálkozóját nem sokkal azután tartják, hogy Donald Trump republikánus jelölt megnyerte az amerikai elnökválasztást, megkérdőjelezve ezzel az Egyesült Államok által kezdeményezett eddigi legnagyobb kereskedelmi megállapodás, a csendes-óceáni térséggel tervezett szabadkereskedelmi megállapodás (TPP) nyélbe ütését.

Barack Obama hivatalban lévő demokrata párti amerikai elnök a TPP-t javasolta a kínai előrenyomulás ellensúlyozására, de most a kormányzata leállt a kongresszus győzködésével. Trump kampányában hevesen ellenezte a TTP-t.

Kína, amely nem részese TPP-nek, a regionális kereskedelem fejlesztésének alternatívájaként a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerséget (RCEP) népszerűsíti, amelyben Észak- és Dél-Amerika egyelőre nem vesz részt. Trump győzelmével a RCEP látszik az egyetlen járható útnak az APEC által szorgalmazott szélesebb együttműködés, az Ázsiai és Csendes-óceáni Szabadkereskedelmi Térség (FTAAP) irányába – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

„Kína nem zárja be az ajtót a külvilág előtt, sőt még inkább kitárja” – ígérte Limában Hszi Csin-ping kínai elnök. „Részt veszünk a gazdasági globalizációban és visszatérünk a FTAAP-hoz” – mondta Hszi. „Gondoskodunk róla, hogy megosszák a fejlődés eredményeit” – tette hozzá.

A kínai nyitás ellenére egyes APEC-tagállamok továbbra is eltökéltek a TPP megvalósításában. Peru és Japán közös közleményben szorgalmazott keményebb munkát a 12 ország közötti megállapodás megvalósítása érdekében. „Mexikó, Japán, Ausztrália, Malajzia, Új-Zéland és Szingapúr az Egyesült Államokkal vagy anélkül, de folytatni akarja TPP-t” – mondta pénteken Ildefonso Guajardo mexikói gazdasági miniszter.

Az APEC 21 tagállama tanulmányt készített a regionális szabadkereskedelemről, amely figyelembe veszi a TPP-ről és a RCEP-ről folytatott tárgyalások tanulságait. A tanulmányt azonban csak a jövő évi csúcstalálkozón vitatják meg Vietnamban.

A vasárnapig tartó csúcstalálkozó vezetői igyekeztek nem bírálni nyíltan Donald Trumpot, de egyhangúlag figyelmeztettek a globalizációtól és a szabadkereskedelemtől történő elfordulás veszélyeire.

Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök pénteken újságíróknak a protekcionizmus veszélyeire vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette: „Ez út a szegénységhez vezet”. Enrique Pena Nieto mexikói elnök kijelentette, hogy „a párbeszédet részesíti előnyben” Donald Trumppal, egy „új napirendről”. Mint mondta, nyitott az 1994-ben a foglalkoztatásról és a környezetvédelemről az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó között megkötött szabadkereskedelmi megállapodás lehetséges reformja előtt.

A kínai elnök helyi idő szerint szombat délután találkozik utoljára Barack Obama leköszönő amerikai elnökkel egy kétoldalú megbeszélés keretében. Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton részt vett az APEC Üzleti Tanácsadók Tanácsának ülésén és kétoldalú megbeszélést tartott Pedro Pablo Kuczynski perui elnökkel.

Az APEC 21 tagországa a világkereskedelem 60, a világ népességének pedig 40 százalékát képviseli. A globalizáció nyerteseiként aggódnak a protekcionizmus egyesült államokbeli és európai terjedése miatt, és – Washingtonnal vagy nélküle – tovább kívánják liberalizálni kereskedelmi kapcsolataikat.

Az APEC vezetői vasárnapig a szabadkereskedelmet támogató világos nyilatkozatban állapodnak meg – hangsúlyozta pénteken Fernando Zavala perui kormányfő.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »