Csak a második körben dől el, ki lesz a horvát SDP új elnöke

Tisztújító választást tartott szombaton az ellenzéki horvát Szociáldemokrata Párt (SDP), de mivel a hét elnökjelölt közül senki nem szerezte meg a szavazatok ötven plusz egy százalékát, csak a második körben dől el, ki lesz az SDP új elnöke – közölte a horvát közszolgálati televízió.

A választásokat a párt alapszabálya szerint az egy tag, egy szavazat elvén tartották meg. A tisztújítás első körében reggel 9 és délután 18 óra között az SDP 37 ezer szavazatra jogosult tagja országszerte több városban és járásban adhatta le voksát.

A két legtöbb szavazatot kapott jelölt közül Davor Bernardic, a zágrábi SDP elnöke a voksok 46, Ranko Ostojic volt belügyminiszter pedig a voksok 23 százalékát szerezte meg. Ők küzdenek az elnöki tisztségért a második körben, jövő szombaton.

A horvát lapok az elmúlt hetekben arról cikkeztek: nem lehet tudni, milyen irányt vesz a jövőben a szociáldemokrata párt. Az SDP-ben a jelöltek a kampány alatt a párton belüli demokráciáról beszéltek, miközben közülük senki nem állt elő új ötletekkel, ami összezavarta a választókat. Ennek tudható be, hogy a szavazásra jogosult párttagok alig a fele járult az urnák elé szombaton.

A szakértők úgy látják: az SDP szétesőben van, mert az elmúlt években egyetlen új név sem bukkan elő a pártban, nincs olyan karizmatikus személy, aki igazán alkalmas lenne a párt vezetésére, amiért részben Zoran Milanovic eddigi pártelnök – volt miniszterelnök – okolható.

Milanovic nem indult újra a pártelnöki tisztségért azután, hogy pártja egymás után kétszer is elveszítette a parlamenti választásokat. Az idén áprilisban újraválasztották a párt élére, miután a tavaly októberi választások után ellenzékbe került az SDP. A szeptemberi előre hozott választásokon ugyanakkor pártja ismét veszített.

A sokszor arrogáns, magát elitistának tartó Milanovic kilenc évig vezette a SDP-t, és 2011 és 2015 között állt a horvát kormány élén.

Friss cikkünk: Holnap este már kevesebb elnökjelölt lesz Franciaországban

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »