Erős ellenállásba ütközött az iraki hadsereg Moszul keleti negyedében

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellenállásába ütköztek az iraki csapatok, miközben fokozatosan  törtek előre pénteken Moszul keleti negyedeiben.

Péntekre virradóra légicsapások, ágyúzás és automata fegyverek zaját lehetett hallani a dzsihadisták utolsó iraki fellegvárának számító városban. Értesülések szerint egy iraki katona meghalt az összecsapásokban, illetve részben sebesült civileket lehetett látni, ahogy a harcok elől menekülnek.

Névtelenül nyilatkozó katonai tisztségviselők szerint az iraki erők célja, hogy teljesen ellenőrzésük alá vonják a város Tahrír nevű negyedét, ahonnan a szomszédos Muharabín nevű kerületbe tudnak eljutni. A katonák ugyanakkor erős ellenállással szembesülnek, a dzsihadisták orvlövészekkel, aknavető tűzzel és robbanószerrel megpakolt páncélozott járműveket vezető öngyilkos merénylőkkel hátráltatják őket.

Csütörtökön a borult égbolt miatti rossz látási viszonyok akadályozták a drónok és harci repülőgépek bevetését, amelyekre annyira támaszkodnak az iraki erők. A kényszerű szünet miatt a városban harcoló iraki egységek biztosították az addig elfoglalt területeket, aknamentesítési feladatokat végeztek és az iszlamisták uralma alól felszabadított lakosságnak segélyszervezetek közreműködésével némi élelmiszert tudtak adni.

Az el-Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítás) nevű, főként síitákat, de keresztényeket és jazidiket is tömörítő félkatonai szervezet pénteken elkezdte a Moszultól 35 kilométerre nyugatra fekvő Tal-Afar nemzetközi repülőterének aknamentesítését – közölte az asz-Szumaríja pánarab televízió a szervezethez tartozó egyik fegyveres csoportra hivatkozva.

Az el-Hasd es-Saabi november 16-án űzte ki a repülőtérről az Iszlám Állam harcosait, akik két éven át birtokolták a létesítményt és azt a milícia elmondása szerint aknamezővé alakították át. Tal-Afar a Szíriába vezető úton található, lakosságának többsége türkmén. A síita milíciák az iraki hadvezetéssel együttműködve október 29-én kezdték meg a Tal-Afar elleni támadásukat. Ez idő alatt sikerült ellenőrzésük alá vonniuk a városból Moszulba és a szíriai Rakkába vezető utakat.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »