Duterte követné Putyin hágai kivonulását

Oroszország után a Fülöp-szigetek is kiléphet a Nemzetközi Büntetőbíróságból (ICC) – helyezte kilátásba Rodrigo Duterte elnök csütörtökön.

Duterte „haszontalannak” nevezte a hágai székhelyű ICC munkáját, amelynek országa 2011 óta tagja. Az elnök kifogásolta, hogy a törvényszékre nagy befolyással bíró nyugati államok nem értik meg az általa hirdetett drogellenes háborút, és ezzel kapcsolatban többször felemelték hangjukat az országban tevékenykedő önbíráskodó halálosztagok miatt. A szókimondó Fülöp-szigeteki vezető egyúttal bírálta az ENSZ-t is, amely szerinte világszerte csúfos kudarcot vallott a háborúk megakadályozásában.

A büntetőbíróság egyik ügyésze a múlt hónapban számonkéréssel fenyegette a Fülöp-szigeteki maszkos ítéletosztókat. A délkelet-ázsiai ország által hirdetett drogháború eddig legalább 2400 emberéletet követelt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán rendeleti úton felmondta Oroszország részvételét az ICC-ben. „Az oroszok kiléptek, lehet, hogy én is követem őket” – mondta Duterte mielőtt elutazott Limába, ahol az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján vesz részt. „Hogy miért? Mindig csak a hozzánk hasonló kicsiket vonják felelősségre” – magyarázta.

Duterte új, független külpolitikájának jegyében Putyinnal is szeretne találkozni Limában. Manila az utóbbi időben eltávolodott a hagyományos szövetségesének számító Egyesült Államoktól, és Kínával, illetve Oroszországgal fűzné szorosabbra kapcsolatait. „Tudjátok, ha Kína és Oroszország úgy döntene, hogy lerakja az új világrend alapjait, én leszek az első, aki csatlakozik hozzájuk” – mondta újságíróknak a Fülöp-szigeteki elnök.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »