Brexit: Egy apró sziget megoldaná a britek minden gondját

Van egy kis sziget Franciaország északi partjainál: Jersey. Itt már régóta működik az, amiről Nagy-Britannia jelenleg álmodozik, történetesen hogy miként működhet a bevándorláspolitika a Brexit után úgy, hogy közben a szigetország ne veszítse el a hozzáférést az EU egységes piacához.

A brit kormány már eddig is tanulmányozta, hogy Jersey – ahol a törvényhozás és az igazságszolgáltatás független a kontinenstől – miként felügyeli a bevándorlást. A helyi tisztviselők még múlt hónapban találkoztak Theresa May brit miniszterelnök kabinetjével, valamint a kilépéssel foglalkozó Brexit-minisztérium munkatársaival.

Jersey a Csatorna-szigetek legnagyobb és legnépesebb tagja. Az Egyesült Királyság fennhatósága alá tartozik, de nem része annak, sem az Európai Uniónak. Ma a világ egyik legelső offshore központjainak egyike, biztonságáról és stabilitásáról híres. A sziget lehetővé teszi a szabad mozgást a blokk állampolgárai számára, ám közben úgy szabályozza a népességáramlást, hogy korlátozza a rendelkezésre álló munkahelyek számát, a lakhatást és a jólétet az újonnan érkezők számára. Mindeközben pedig élvezi az Unió egységes piaca által nyújtott előnyöket és lehetőségeket.

Theresa May ihletet meríthetne ebből az ötletből a Brexit-tárgyalások előkészítése során. A brit miniszterelnök folyamatosan azt hangoztatta: szigorúbb előírásokat tervez a bevándorlás ellenőrzésére, miközben igyekszik megtartani a lehető legnagyobb hozzáférést az egységes európai piachoz. Európai tisztviselők szerint ez csak és kizárólag akkor lehetséges, ha a britek elfogadják a munkaerő szabad áramlását az EU-ból.

Nagy-Britannia nyitott az ötletre

„Az Egyesült Királyság nagyon is érdeklődik Jersey bevándorláspolitikája iránt. Ha a rendszerünk bármilyen módon átméretezhető a britek számára, készen állunk, hogy segítsünk és megosszuk a tudásunkat” – mondta Philip Ozouf jersey-i miniszter.

Hogy fékezzék a bevándorlást, a munkához, a lakhatáshoz és a jóléthez való hozzáférés korlátozott azok számára, akik nem a szigeten születtek. Azoknak, akik kevesebb, mint öt éve dolgoznak itt, munkavállalói engedéllyel kell rendelkezniük. Házvásárlási jogot pedig csak akkor szereznek, ha már legalább tíz éve élnek a szigeten.

Az EU vezetői valószínűleg nem szívesen állítják Jersey-t precedensnek a maga 103 000 lakosával és mindössze 120 négyzetkilométer területével, mikor arról döntenek: mit garantáljanak a 65 milliós Nagy-Britanniának és mit ne. Egyes uniós tisztviselők attól tartanak, hogy a britek felé tett engedmények arra ösztönözhetik más tagállamok kormányait, hogy fontolják meg a blokkból történő kilépést.

A brit kormány mindenesetre egyelőre tagadta, hogy a Jersey-modellt kívánnák követni a Brexit-tárgyalások során, bár a kabinetiroda szóvivője szerint a brit kormányzati tisztviselők rendszeresen találkoznak jersey-i kollégáikkal, hogy megvitassák az esetleges lehetőségeket.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »