Erdogan: a rendkívüli állapot fenntartása Törökország hasznára válik

A török rendőrség visszavette 3181 olyan korábbi alkalmazottját, akit korábban elbocsátott munkaköréből a július 15-i puccskísérletet követő kormányzati nyomozások következtében – jelentette szerdán az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint a török rendőrség ugyanakkor további 2205 rendőrt menesztett is állásából. Azzal gyanúsítják őket, hogy kapcsolatban állnak az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatával. Ankara a terrorszervezetnek nyilvánított gülenista mozgalmat teszi felelőssé a hatalomátvételi incidensért. Azoknak, akik most ismét munkába állhattak, a török rendőrség hivatalos közlése alapján „újraértékelték a helyzetét”.

A török országos rendőr-főkapitányság november 3-i adata alapján 81 tartományban összesen 216 ezer 341 rendőr teljesített szolgálatot.

Az államcsínykísérlet után Törökországban rendkívüli állapotot vezettek be, amelynek keretében a kormány törvényerejű rendeletekkel irányít. A feltételezett összeesküvők és támogatóik ellen indított átfogó vizsgálatok a haderő mellett főként a rendőrséget, a csendőrséget, a parti őrséget, az igazságügyet, az oktatást, az egészségügyet és a médiát érintik. Eddig országszerte több mint négyezer embert helyeztek előzetes letartóztatásba, nagyjából 35 ezren tartózkodnak őrizetben, és legalább 110 ezer embert függesztettek fel vagy bocsátottak el állásából.

Napközben a török haderő bejelentette: feltölti a tisztogatások nyomán megüresedő helyeket és 30 ezer 159 katona, beleértve 1322 tiszt és 3547 altiszt felvételére készül az illetékes akadémiákról. Négy hónap alatt a török haderőtől több mint 4200 katonát menesztettek, köztük a tábornoki kar mintegy 40 százalékát. A katonai állomány létszáma november 2-án 359 ezer 289 volt, amelyből 28 ezer 805 ember tiszti, 66 ezer 429 pedig altiszti rendfokozatot viselt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök korábban azt mondta, hogy a rendkívüli állapot fenntartása Törökország hasznára válik, mert időre van szükség a terrorista csoportok fenyegetésének megszüntetéséhez.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »