Bezárkózik az EU – jöhet az elektronikus beutazási engedély

Utasregisztrációs rendszer felállítására tett javaslatot szerdán az Európai Bizottság, amelynek értelmében kizárólag vízummal vagy előzetes elektronikus beutazási engedéllyel (ETIAS) léphetnének be harmadik országbeli állampolgárok az Európai Unió területére.

Az Egyesült Államok által 2009-ben bevezetett elektronikus utasregisztrációs rendszerhez (ESTA) hasonlóan az ETIAS-on keresztül benyújtott kérelmek elbírálása is díjköteles lenne. A brüsszeli testület által bemutatott tervezet szerint 18 éves kor felett 5 euró lenne a díj, alatta pedig ingyenesen lehetne kérvényezni.

A regisztráció a javaslat szerint mindössze tíz percet venne igénybe, a beutazási engedély pedig öt évig érvényes lenne.

Szintén a határok szerepének változását mutatja az az amerikai terv is, miszerint európai reptereken állítanának fel amerikai ügyintéző állomásokat.  Az amerikai terrorellenes intézkedések részeként kiépülő új rendszerrel az Egyesült Államok határai az európai repülőterekre költöznek, elkerülve a hosszas sorban állást érkezéskor és az esetleges visszaküldés nehézkes procedúráját a beutazás megtagadása esetén.

Jelenleg Dublinban működik ilyen rendszer, a tervek szerint pedig Amszterdamban, Londonban, Madridban és a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren is önálló beléptetési rendszert építenek ki az amerikaiak.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek