Irán nem tűr beleszólást rakétaprogramjába

Irán nem tárgyal külföldi országokkal a rakétaprogramjáról, és folytatja a programban eltervezett kísérleteit – jelentette ki kedden a teheráni külügyminisztérium szóvivője, arra reagálva, hogy az európai uniós tagállamok külügyminiszterei az előző nap követelték az iráni rakétatesztek leállítását.

„Irán rakétakísérletei részei védelmi politikájának, és az ország nem engedheti meg, hogy gyengüljön a védelmi képessége, éppen ezért nem is hajlandó tárgyalni róla” – mondta Bahram Ghaszemi az IRIB állami tévének nyilatkozva.

Az iráni hadsereg az utóbbi hónapokban több rakétakísérletet is végrehajtott, amivel az Egyesült Államok és az Európai Unió szerint megsérti a nagyhatalmakkal tavaly kötött nukleáris megállapodást, mert a nyugati hatalmak úgy tudják, hogy a tesztelt rakéták képesek atomtöltet célba juttatására. A tavalyi megállapodásban Irán az ellene régóta érvényben tartott büntetőintézkedések feloldásért cserébe vállalta, hogy korlátozza atomprogramját. A nyugati országok korábban azzal gyanúsították Iránt, hogy békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver előállítására törekedett, amit Teherán tagadott.

Az EU külügyminiszterei hétfői nyilatkozatukban tulajdonképpen a megállapodás minden részes államát az egyezmény tiszteletben tartására kérték. Ezzel utaltak arra is, hogy Donald Trump megválasztott amerikai elnök még a választási kampányban kilátásba helyezte: elnökként felmondja a nukleáris megállapodást. Az iráni szóvivő mindezek ellenére üdvözölte, hogy az EU fejleszteni szeretné kapcsolatait Iránnal.

Az EU képviseleti irodát szeretne nyitni Teheránban, mert arra számít, hogy az Irán elleni szankciók feloldásával bővülni fognak a kereskedelmi kapcsolatok. Az iráni konzervatív politikusok ezt egyelőre ellenzik, mert attól tartanak, hogy az unió állandóan az iráni emberi jogi viszonyokat fogja bírálni. Az iráni külügyi szóvivő a múlt héten azt mondta: „nem valószínű, hogy ilyen iroda a közeljövőben megnyílhat”.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek