Tizenöt év után visszatérhet az egy dolláros euró

Donald Trump választási győzelme új lendületet adott annak a várakozásnak, hogy az euró és a dollár 2002 után újra paritásba kerül – a Deutsche Bank elemzője 2017 első negyedévére már 1 dolláros  árfolyamot valószínűsít.

A devizakereskedők 43%-os esélyt látnak arra, hogy az európai fizetőeszköz árfolyama egy éven belül 1 dollár alá esik, annak köszönhetően, hogy Donald Trump várható gazdaságpolitikája felpörgeti az inflációt és elindítja a kamatemelési hullámot az Egyesült Államokban.

Bár a FED következő ülése csak decemberben lesz, a fenti várakozás már tegnap is megjelent az árfolyamokban, a dollár 1,07 közelébe erősödött az euróval szemben, amire közel egy éve nem volt példa. Amennyiben a FED decemberben emelni fog – amire immár 90% esély van – az árfolyam még idén elérheti az 1,05-ös szintet, jövö év végére pedig akár 0,95-re is csökkenhet az euró / dollár keresztárfolyam – mondta George Saravelos, a Deutsche Bank stratégája.

“Trump győzelme megváltoztatta a dolgokat.”

A Wall Street elemzőinek konszenzusa ugyanakkor továbbra is erősebb eurót vár, a Bloomberg felmérése szerint a várakozások mediánja 2017 végére 1,11-es árfolyamot jósol.

Amennyiben azonban a FED tényleg elindít egy kamatemelési hullámot, az EKB pedig csak szinten tart, akkor aligha elképzelhető, hogy az euró árfolyama a jelenleginél erősebb legyen egy éves időtávlatban.
Ha pedig a képlethez hozzávesszük azt is, hogy Európában egy politikailag eléggé kényes időszak következik (olasz népszavazás decemberben, francia elnökválasztás tavasszal), akkor máris nem tűnik olyan irreálisnak, hogy a dollár egészen a paritásig erősödjön.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Berlin, 2018. március 26.
A Stimulate nevű project keretén belül bemutatásra kerülő vezető nélküli elektromos busz a berlini Charite Egyetemi Kórház területén 2018. március 26-án. A busz napokon belül megkezdi működését a német fővárosban. (MTI/EPA/Omer Messinger)

Az elektromos buszok elterjedése árthat az olajiparnak

Az akkumulátoros motorokkal felszerelt buszok hirtelen komoly „problémává” váltak, lévén a közeljövőben jelentős mértékben hozzájárulhatnak a városi közlekedés forradalmasításához, valamint segíthetik az energiaipart átformáló erőket. Kínával az élen, egyre több hagyományos szmog-okádó dízelbehemótot váltanak fel elektromos buszok, ezáltal pedig csökken a fosszilis üzemanyag iránti kereslet.

Read More »