Kevesebb új munkahely és fizetés várható a brit cégeknél

A Brexit hatásaként várhatóan kevesebb brit cég vesz fel új munkaerőt, valamint a legtöbb helyen az inflációnál kisebb mértékben szándékoznak növelni a fizetéseket jövőre – mondta hétfőn a brit Személyzeti Fejlesztési Intézet (CIPD).

Az intézet felmérése alapján bár a negyedik negyedévben több embert vesznek fel, mint amennyit elbocsátanak, azonban a nettó foglalkoztatás 22-re csökken az előző negyedéves 27-ről. A CIPD szerint továbbá a bérek reálértéke valószínűleg csökkenni fog jövőre, mivel a munkáltatók kisebb mértékben kívánják emelni a fizetéseket, mint ahogy az infláció nő.

„A jelentés rámutat arra, hogy az Egyesült Királyság gazdaságának bizonyos mértékű ellenszéllel kell szembenéznie azután, hogy eldöntötték: elhagyják az Európai Uniót” – nyilatkozta Gerwyn Davies, a CIPD munkaerő-piaci elemzője. „A fizetési elvárások már eleve gyengék, és ahogy az infláció egyre emelkedik, a következő időszakban a reálbérek alacsony vagy negatív növekedésével lehet számolni” – tette hozzá.

Eddig a brit munkaerőpiac és a tágabb értelemben vett gazdaság nagyrészt túlélte a népszavazás eredménye által kiváltott kezdeti sokkot. Ám a közgazdászok további lassulásra számítanak a fogyasztói árindex növekedésében azután, hogy megkezdik a kilépési tárgyalásokat. Theresa May miniszterelnök kijelentései aggodalomra adnak okot, hogy a szigetország exportcégei számára vajon mennyi hozzáférést engedélyez majd a kormány az EU egységes piacához.

A CIPD felmérése azt mutatja: a munkáltatókat az is aggasztja, hogy tudnak-e majd munkaerőt felvenni az EU-ból. A brit cégek mindössze 6 százaléka támogatja az ún. „hard” Brexitet, vagyis azt az elképzelést, hogy Nagy-Britannia ne csak az Európai Unióból, hanem annak egységes belső piacáról és a vámunióból is vonuljon ki, és ami egyúttal megakadályozná a munkaerő szabad áramlását is a blokkból.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »