Irán újabb olajprojekteket indít, nincs szó termeléscsökkentésről

Irán 11 ügyletet tervez kötni összesen 130 milliárd dollár értékben néhány külföldi olajcéggel – közölte az iráni energiaügyi miniszterhelyettes, akit a Mehr iráni hírügynökség idézett.

Az illetékes azt mondta, hogy 11 ügyletről folynak az egyeztetések olyan cégekkel, mint a Total, a BP és a Royal Dutch Shell, valamint – név említése nélkül – több orosz és kínai vállalattal.

Az iráni nemzeti olajvállalat, a National Iranian Oil Company (NIOC) október közepén hirdetett pályázatot nemzetközi energetikai óriásoknak. A kutatási és termelési olaj- és gázprojektekre  november 19-ig lehet pályázni, a nyerteseket pedig december 7-én hirdetik ki. Iráni illetékesek korábban azt mondták, hogy az új projektekhez új típusú szerződést kínálnak, amely rugalmasabb feltételeket kínál a külföldi befektetőknek.

Az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás eredményeként januárban feloldották az Iránt sújtó nyugati büntetőintézkedések jelentős részét. A napi több mint 3,5 millió hordó kőolajat kitermelő OPEC-tagállam azt reméli, hogy külföldi beruházásokat és technológiákat tud vonzani a nyugati szankciók miatti több éves elszigeteltség után.

Irán célja az, hogy újra napi 4,0-4,2 millió hordóra növelje kitermelését, és visszaállítsa 13 százalékos részesedését a globális olajexportban, ez azonban meglehetősen ellentmond annak a szeptemberben nemzetközileg elfogadott tervnek, hogy az OPEC 32,5 -33 millió hordó közé csökkenti termelését a keresleti és kínálati oldal egyensúlyba hozásának érdekében.

Pénteken annak hatására, hogy egyre kisebb esély mutatkozik a szeptemberi OPEC-döntés tényleges teljesítésére, újra jelentősen esett az olajár és ismét a 40 dolláros szintet kezdte el közelíteni.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »