Orosz erődemonstráció készül a szíriai partoknál

Már a szíriai partok közelében tartózkodik az Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó hajó, amelyet Moszkva a Szíriában harcoló orosz erők támogatására vezényelt a térségbe – közölte szombaton Szergej Artamonov, a hadihajó parancsnoka.

A repülőgép-hordozó kötelékébe tartozó hajók megérkeztek a Földközi-tenger keleti részén számukra kijelölt térségbe. Jelenleg azon dolgoznak, hogy közösen végrehajtsák feladatukat. Az Admiral Kuznyecov fedélzetén lévő harci gépek „nap mint nap” gyakorló repüléseket végeznek – jelentette ki Szergej Artamonov a Rosszija 1 orosz állami televíziónak.

Az Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó - Kép forrása: NYTimes.com

Az Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó – Kép forrása: NYTimes.com

Oroszország és a nyugati hatalmak között az utóbbi időben tovább nőtt a feszültség azzal kapcsolatban, hogy miképp rendezzék a 2011 óta tartó szíriai válságot, amelyben a lázadók és a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők közötti harcok eddig több mint 300 ezer ember életét követelték.

Oroszország, amely valamivel több mint egy éve légicsapásokkal támogatja Bassár el-Aszad elnök csapatainak hadműveleteit, október közepén jelentette be, hogy Szíria partjaihoz vezényli hadiflottájának egyetlen hadrendben lévő repülőgép-hordozóját és a kötelékéhez tartozó más hadihajókat, egyebek között a Nagy Péter atommeghajtású rakétahordozót, valamint a Szeveromorszk és a Kulakov altengernagy tengeralattjáró-elhárító hajókat. Az orosz Északi Flotta szeveromorszki bázisú hajói Szu-33-as, MiG-29 KR és MiG29 KUBR típusú vadász repülőgépekkel, valamint Ka52K típusú harci helikopterekkel a fedélzetükön érkeztek a térségbe.

Oroszország légi támaszponttal rendelkezik a szíriai Hmejmimben, ahonnan felszállva gépei több ezer bevetést hajtottak már végre a 2015. szeptember 30-án kezdődött orosz katonai beavatkozásban, emellett a szíriai Tartúszban flottakikötő is a rendelkezésére áll.

A Gazeta.ru orosz hírportál múlt héten a védelmi tárcától úgy értesült, hogy az Admiral Kuznyecovról felszálló gépek már a közeli napokban támadásokat hajthatnak végre Szíriában. A flottakötelék légi- és rakétacsapásainak fő célja annak megakadályozása lesz, hogy az ostromlott észak-iraki Aleppó város keleti negyedeibe „bandák” hatoljanak be.

„A csapások után egyszerűen el lehet majd felejteni, hogy az Aleppó keleti negyedeiben körülzárt terroristák támogatást kapjanak” – mondta a portálnak a név nélkül nyilatkozó illetékes, aki szerint a kormányellenes szíriai csoportok erőik átcsoportosítására használták fel az orosz és a szíriai haderő által meghirdetett humanitárius tűzszüneteket.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »