Német védelmi miniszter: Trump nem kezelheti a NATO-t üzletként

Az újonnan megválasztott amerikai elnöknek, Donald Trumpnak, tisztáznia kell az Oroszországhoz fűződő kapcsolatát, valamint meg kell értenie, hogy a NATO-t a közös értékek szövetségének kell tekinteni, nem pedig üzleti vállalkozásnak – mondta Ursula von der Leyen német védelmi miniszter.

„Amit a tanácsadói remélhetőleg elmondanak neki, és amit feltétlenül meg kell tanulnia, az az, hogy a NATO nem csak egy üzlet. Ez nem egy vállalat” – nyilatkozta von der Leyen csütörtökön. „Nem is tudom igazán, Trump miként értékeli a NATO-t” – tette hozzá.

A választási kampány alatt Trump azzal fenyegetőzött, hogy „elhagyja” az USA európai szövetségeseit, amennyiben azok nem fordítanak elég pénzt a védelemre.

„Nem mondhatod azt, hogy ’a múlt nem számít, az értékek, melyeken osztozunk, nem számítanak’, hanem ehelyett megpróbálsz minél több pénzt kicsikarni a NATO-tól és megnézni, hogy mennyire jó üzletet tudsz belőle csinálni” – mondta a védelmi miniszter.

Von der Leyen azt tanácsolta az új amerikai elnöknek, hogy ne közeledjen túlságosan Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, hozzátéve, hogy a NATO az USA mellett állt a szeptember 11-ei terrortámadások után. „Donald Trumpnak világosan meg kell mondania, hogy melyik oldalon áll. Akár a törvényt, a békét és a demokráciát választja, akár mindez nem érdekli és csak egy legjobb barátot keres Putyin személyében.”

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »