Folyamatosan nő a kitermelés, egyelőre csak álom az OPEC-megegyezés

Az OPEC tagországok olajkitermelése rekordszintre, napi 33,83 millió hordóra nőtt októberben, így egyre nehezebb lesz ténylegesen megállapodni a még szeptemberben bejelentett termeléscsökkentésről.

Szeptemberben született egy terv arról, hogy az OPEC 32,5 – 33 millió hordó közé csökkenti kitermelését, melynek pontos részleteiről november végén, Bécsben egyeztetnek majd. A bejelentés meghozta a kívánt hatást, az olajár elindult felfelé és elérte az 55 dolláros szintet is, tehát működött a szóbeli intervenció. Azóta azonban sorra jönnek az olyan hírek, melyek megnehezítik a megállapodás véglegesítését.

Egyrészt egyes országok különböző indokokra hivatkozva megpróbálják magukat kivonni a csökkentési kötelezettség alól, Irán például azzal védekezik, hogy a korábban érvényben lévő embargó miatt ők még most futtatják fel a termelésüket, így nemhogy csökkenteni nem akarnak, hanem tovább növelnék a napi kitermelésüket, Irak pedig arra hivatkozik, hogy az Iszlám Állam elleni harcra kell a többletforrás, így nem engedhetik meg maguknak, hogy kevesebb olajat adjanak el.

Másrészt ahhoz, hogy a termeléscsökkentésnek valóban jelentős hatása legyen a kínálati szintre – és így az árakra – az OPEC-en kívüli kitermelőket is meg kellene győzni, hogy vegyenek részt a csökkentésben, így például Oroszország részvétele igen fontos lenne. Putyin elnök rá is bólintott – elvben – a részvételre, azonban a a Rosznyeft vezére, Igor Szecsin határozottan kijelentette, hogy nem kívánnak részt venni a termeléscsökkentési – vagy befagyasztási kísérletekben és mivel az orosz kitermelés 40%-át a Rosznyeft adja, még ez sem egy lefutott játszma.

Ezekhez a tényezőkhöz jön még hozzá az, hogy a bejelentés óta ismét jelentősen nőtt a kitermelési szint, főleg Nigéria, Líbia és Irak termelt a korábbinál többet. Így a szeptemberi állás szerint még csak legalább 250 ezer hordóval kellett volna visszavágni a kitermelést, de a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) által publikált októberi adatokhoz hasonlítva már ugyanez az érték 830 ezer hordó, amit nem lesz könnyű elosztani a tagok között, és ekkor még mindig csak a csökkentési tervek felső sávjánál, 33 millió hordónál vagyunk, a megállapodás pedig 32,5 – 33 millió közötti értéket célzott meg. 

Ezek után az IEA csak annyit közölt:

„Nem tudjuk előrejelezni a november 30-i találkozó végkimenetelét, de azt látjuk, hogy komoly feladat vár a felekre.”

Jelenleg úgy tűnik tehát, hogy a termeléscsökkentési bejelentés csupán szóbeli intervenció volt és 2017-ben is jelentős túlkínálat várható az olajpiacon – erre készülnek a nagy olajcégek is, negyedéves jelentésükben mind a Shell, mind a BP azt jelezte, hogy beruházásaik visszafogásával próbálnak alkalmazkodni a kialakult helyzethez.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Marketwatch / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »