Trump győzelme kétségessé tette a Fed kamatemelési terveit

Donald Trump győzelme kétségessé tette a globális pénzpiacokon azt az alapvető feltételezést, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) hamarosan emeli a kamatokat, majd fokozatosan újabb emeléseket hajt végre a következő években.

A pénzpiacokat sokkolta, hogy az amerikai elnökválasztáson elbukott Hillary Clinton, és magabiztosan nyert a republikánus párti rivális, Donald Trump. Csökkentek a részvényárfolyamok, gyengült a dollár, míg a biztos menedéknek tekintett államkötvények és nemesfémek drágultak, jól tükrözve egy elhúzódó globális bizonytalanság miatti félelmeket.

A piaci zavarok már nem egyszer megkötötték a Fed kezét, így tavaly nyáron a kínai tőzsde összeomlása, idén nyáron pedig a Nagy-Britannia európai uniós tagságáról tartott, a kilépést (Brexit) pártolók győzelmével végződő népszavazás miatt lépett vissza a kamatemeléstől.

A befektetők favoritja a status quo fenntartását jelentő Hillary Clinton volt, aki tapasztalt politikus, otthonosan mozog  hazai és külföldi berkekben is. A politikai tapasztalatokkal nem rendelkező Trump azt ígérte, hogy felmondja vagy újratárgyalja a szabadkereskedelmi megállapodásokat, ami a protekcionizmus fellángolásához vezethet, veszélyeztetve a világgazdaság törékeny fellendülését. Masszív adócsökkentést is tervez, de ez számos közgazdász szerint az amerikai költségvetési hiány drasztikus emelkedéséhez vezethet.

Mark Zandi, a Moody’s Analytics közgazdásza szerint emiatt megvan az esély arra, hogy a Fed nem változtat a kamatokon decemberi ülésén. Trump győzelme egyúttal azt is jelenti, hogy kétségessé vált Janet Yellen Fed-elnök jövője. A milliárdos üzletember Trump azzal vádolta a Fedet, hogy azért tartja alacsonyan a kamatokat, hogy így segítsen a demokrata párti Barack Obama elnöknek. Jelezte, hogy más vezetőt kereshet a Federal Reserve élére, miután 2018 januárjában lejár Yellen megbízatása. Elemzők most azt találgatják, hogy lemond-e Yellen a mandátumának lejárta előtt.

A Fed számára bizonytalanságot jelent és megkérdőjelezi az eddig tervezett hosszú és lapos kamatpályát az is, hogy nem ismeretesek Trump gazdasági terveinek részletei.

Donald Trump azt állítja, hogy gazdaságpolitikája révén befektetési hullámot indítana el, 25 millió munkahelyet teremtene és megduplázná a gazdasági növekedést. Egyebek között javasolta, hogy adjanak nagyobb beleszólást az egyes szövetségi államoknak a szegények egészségügyi biztosítását illetően, de részletesebben nem beszélt elképzeléseiről. A személyi jövedelemadó és a vállalatokat terhelő adók csökkentésével kapcsolatban közgazdászok hiányolják a tervet alátámasztó feltevéseket és annak kifejtését, hogy az új kormányzat miként tapasztaná majd be a költségvetésen ütött lukakat. A bizottság a felelős költségvetésért nevű nonprofit szervezet szerint nehéz értékelni Trump javaslatait, de úgy becsüli, hogy azok megvalósítása 5300 milliárd dollárral növelné az amerikai államadósságot a következő 10 év során.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Charles Evans, a Fed chicagói szárnyának elnöke kedden kijelentette, hogy a Fed szoros figyelemmel követi a pénzpiaci ingadozásokat, és azt, hogy mennyire változik a fiskális politika a választások után. Hangsúlyozta, hogy a Fed nem ijed meg a bírálatoktól, és politikáját továbbra is a teljes foglalkoztatottság és az árstabilitás elérését célzó megbízatásának megfelelően alakítja.

Egyes vélemények szerint Trump protekcionista politikájának hatása kezdetben esetleg nem teljesen lehet rossz. Barry Eichengreen közgazdász korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a vámtarifák kereskedelmi háborúkhoz és geopolitikai feszültségekhez vezethetnek, növelhetik a béreket és az inflációt az Egyesült Államokban, amit a Fed laza monetáris politikájával nem tudott teljesen megvalósítani. A Mark Zandi vezette elemzői csoport úgy látja, hogy ha teljes egészében megvalósítják Trump kereskedelmi és migrációs javaslatait, az felpörgetheti az inflációt, ami azonban agresszív kamatemeléshez és recesszióhoz vezethet.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »