Kurz: a menekültválság miatt van a frusztráltság

Az ausztriai helyzet nem hasonlítható össze egy az egyben az amerikaival, azonban párhuzamot lehet vonni abban az értelemben, hogy a menekültbeáramlás nagy méretei miatt jelentős a frusztráció az emberekben – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a Die Presse című lap csütörtöki számában közölt interjúban.

Meglátása szerint széles körű a társadalmi elégedetlenség az Egyesült Államokban és Európában egyaránt. Hozzátette: ez volt az egyik oka annak is, hogy a brit lakosság a kilépés mellett döntött a hazájuk európai uniós tagságáról szóló népszavazáson. A külügyminiszter megemlítette, hogy a menekültügyben az osztrák kormány nem végzett eléggé következetes munkát, és tavaly mintegy 90 ezer ember ellenőrizetlenül érkezett Ausztriába.

Leszögezte, hogy az amerikai és az európai politikai rendszer igencsak különböző, azonban szerinte nem meglepő, hogy a változást ígérő jelölt nagyobb figyelmet kapott. Hangoztatta, hogy az osztrák külügyminisztérium nem az amerikai elnökválasztás tanulságával foglalkozik, hanem azzal, hogy mit jelent az eredmény Európára és Ausztriára nézve. A választási győztes republikánus jelölt, Donald Trump a kampány során külpolitikailag nagyon vitatható és meglepő kijelentéseket tett – emlékeztetett.

Úgy fogalmazott: amennyiben a demokrata Hillary Clinton nyerte volna meg az elnökválasztást, sokkal egyszerűbb lett volna megmondani, hogyan alakul az amerikai külpolitika a jövőben, most azonban több a bizonytalanság. Meglátása szerint abból lehet kiindulni, hogy a bejelentések szerint a terrorizmus elleni harc intenzívebb és határozottabb lesz, amit a miniszter pozitívnak értékelt. Sebastian Kurz aláhúzta: Európának az Egyesült Államoktól függetlenül és önállóan kell folytatnia külpolitikáját.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »