Szorosabbra kell fűzni az EU és az USA stratégiai együttműködését

Az Európai Uniós az Egyesült Államok stratégiai transzatlanti együttműködése a szabadság, az emberi jogok, a demokrácia és a piacgazdaságba vetett hit értékein alapszik, ezt az együttműködést az elnökválasztás nyomán még erősebbre kell fűzni – írta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Donald Trumpnak, a 45. megválasztott amerikai elnöknek írt közös levelében szerdán.

Donald Tusk és Jean-Claude Juncker meghívta Donald Trumpot Európába. A látogatásra véleményük szerint leghamarabb a tervezett EU-Amerika csúcstalálkozón lesz alkalom. A megbeszélés lehetővé teszi, hogy feltérképezzék a következő négy év közös munkáját – tették hozzá.

Levelükben hangsúlyozták, a két térség évek óta a béke megőrzése, valamint polgáraik és a világ jólétének növekedésén fáradozik. Kiemelték, csak a szoros együttműködés képes megbirkózni az olyan kihívásokkal, mint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet működése, az Ukrajna területi egységét veszélyeztető konfliktus, a klímaváltozás, vagy a migráció. Hozzátették, a mély együttműködést, erőfeszítést nem kímélve tovább kell szélesíteni, hogy az azt összekötő szálak is erősek és tartósak maradjanak.

Charles Michel belga miniszterelnök gratulált az új amerikai elnöknek, akinek azt kívánta, egyesítője legyen Amerikának és mindig nyitott a „tiszteletteljes párbeszédre”. Reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok és Belgium meg fogják tudni védeni a tolerancia és a szabadság közös eszményét és azt, hogy Amerika továbbra is szavatolja a biztonságot a NATO-ban való részvételén keresztül.

Didier Reynders belga külügyminiszter a választásokkal kapcsolatban kijelentette, nagyon óvatosnak kell lenni az új amerikai adminisztráció döntéseivel, ugyanakkor tiszteletben tartja az amerikaiak akaratát. A belga diplomácia vezetője a kampányt lesújtónak nevezte, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az új elnök össze tudja fogni Amerikát. Megjegyezte továbbá, a választások eredményében lehetőséget kell látnia Európának biztonsága és védelme megerősítésére.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »