Észtország: a jelenlegi kormánykoalíció együttműködésének vége

Észtországban felbomlott a hárompárti kormánykoalíció, miután a két kisebbik koalíciós párt, a szociáldemokraták és a konzervatív Pro Patria-Res-Publica (IRL) lemondásra szólította fel Taavi Roivas miniszterelnököt, a kormánykoalíció vezető erejének, az Észt Reformpártnak az elnökét, az ellenzék pedig bizalmatlansági indítványt terjesztett be ellene.

„Teljesen világos, hogy a jelenlegi koalíció együttműködésének vége van” – jelentette ki a miniszterelnök médiajelentések szerint kedden, liberális pártjának ülése után.

Taavi Roivas kormányfőnek szűk játéktere maradt arra, hogy megmentse kabinetjét. Pártja tavaly áprilisban lépett koalícióra a nemzeti-konzervatív Pro Patria-Res-Publicával (IRL) és a Szociáldemokrata Párttal. A koalíciónak 59 mandátuma van a 101 fős parlamentben.

Hétfőn koalíciós partnerei lemondásra szólították fel Roivast, mondván, hogy nincs meg a kellő bizalom a koalíciós partnerek között, és egy új többségi kormánykoalíciót szeretnének kialakítani. A viszály hátterében az a vita áll, amely amiatt robbant ki, hogy nem engedélyeznék a parlamenti képviselőknek a tagságot az állami vállalatok felügyelőbizottságaiban.

Jevgeni Ossinovski, a szociáldemokraták elnöke közleményében azt írta, hogy „az észt állam vezetésének új energiára és gondolatokra van szüksége”.

Roivas elutasította a lemondást. Kijelentette, hogy „harcolni fognak a jobboldali Észtországért”. Hozzátette, szeretne a parlamenti képviselők szemébe nézni, amikor a baloldali fordulatra szavaznak.

Mihhail Stalnuhhin, a főként orosz anyanyelvű lakosságot képviselő Észt Centrumpárt, a legnagyobb ellenzéki formáció képviselője azt mondta, miután a szociáldemokraták kedden bejelentették, hogy támogatják a bizalmatlansági indítványt, nincs akadálya a szavazás szerdai megtartásának. Roivas távozását követően a centrumpárti képviselő szerint megkezdődnek a tárgyalások az új koalíció kialakításáról, és ezek 2-4 hétig tarthatnak. Nagyon valószínű, hogy az új koalíciót a centrumpárt vezére, Jüri Ratas irányítja majd – jelentette ki.

Korábban a szociáldemokraták vezetője is úgy nyilatkozott, hogy pártja Jüri Ratast szeretné látni egy leendő kormány élén.

Forrás: MTI

Friss hírek