Martin Schulz: Aggasztó az EU állapota

Aggasztónak nevezte az Európai Unió jelenlegi állapotát Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke csütörtökön Bécsben egy kerekasztal beszélgetésen. Az Európa jövőjéről folytatott beszélgetésen  Schulz mellett részt vett az Európai Bizottság elnöke és az osztrák kancellár.

Az Európai Parlament elnöke szerint a „helyzet aggasztó”, az EU-ban szükség van a hatáskörök világos megosztására és egy „alapvető reformra”, akár az uniós szerződés módosításával. Ehhez azonban nincs meg a kellő bátorság – mondta.

„Centrifugális erők hatnak az EU-ban” – jelentette ki Schulz. Szerinte az elképzelés, hogy államok és nemzetek egyenrangú felekként határokon átnyúlóan együttműködjenek „ma már megkérdőjelezhetőnek, sőt régimódinak számít”. Ez veszélyezteti Európát, amely éppen egy globalizált korszakban fúj visszavonulót „ahelyett, hogy szembesülne a kihívásokkal”. Az alapvető gond azonban az, hogy nem csak európai jelenségről van szó: „az emberek nem bíznak többé az intézményekben”. A bizalmat azonban a hatáskörök jobb elosztásával vissza lehet nyerni – mutatott rá.

Christian Kern osztrák kancellár csatlakozott Schulz helyzetértékeléséhez. Szerinte az unió állapota kétségtelenül elmélkedésre késztet. Ugyanakkor szerinte gyakran elfeledkeznek arról, hogy az EU továbbra is a világ legerősebb gazdasági térsége.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint az EU helyzetét nehéz körülírni. „Az igazság az, hogy számos dolog jól működik, és erről nem beszél senki” – mutatott rá. Számos dolog azonban nem működik, illetve több mindent magától értetődőnek tekintenek az emberek – tette hozzá. Emellett pedig sokan figyelmen kívül hagyják a háború és béke kérdését, de a „háború már elérte határainkat” – figyelmeztetett a bizottsági elnök utalva a szíriai és ukrajnai konfliktusokra. „Folyton azt gondoljuk, mi vagyunk a világ urai”, de Európa a legkisebb kontinens, és a jövőben világgazdasági szerepe is csökkenni fog. Ezért nem szabadna most abbahagyni az európai integráció folyamatát. „Ha nem lennék luxemburgi, óva intenék a kisállamiságtól” – fogalmazott Juncker.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »