Erdogan: Németország a terroristák menedékháza

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint Németország a terroristák „menedékévé” vált és azzal vádolta meg a németeket, hogy „nem sikerült kigyomlálniuk” az Egyesült Államokban élő hitszónok, Fethullah Gülen németországi támogatóit, aki Ankara szerint felelős a július 15-ei katonai puccskísérletért.

Erdogan állítása szerint Németország már régóta „rejtegeti” a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyvereseit – mely immár három évtizede próbálja kivívni a kurdok függetlenségét –, valamint a török szélsőbaloldali Forradalmi Népfelszabadító Párt-Front (DHKP-C) tagjait, akik fegyveres támadásokat intéztek Törökországban.

„Aggódunk, hogy Németország, mely évekig megvédte a PKK-t és a DHKP-C-t, ezáltal a gülenista terrorszervezet háttérországává vált” – nyilatkozta Erdogan csütörtökön. „Jelenleg nem várunk el semmit a németektől, ám hosszútávon nekik kell majd szembenézni a terrorizmus bűnpártolásával járó történelmi következményekkel” – tette hozzá a török elnök.

Ankara szerint az Egyesült Államokban élő hitszónok adott parancsot a július 15-ei katonai puccskísérlet végrehajtására, és ő irányította az összeesküvést. Gülen következetesen tagadja, hogy köze lett volna a puccshoz. A török hatóságok a hatalomátvételi kísérletet követő tisztogatások során mintegy 37 ezer embert vettek őrizetbe, és körülbelül 110 ezren vesztették el állásukat.

Kapcsolódó cikkünk: Török puccs: Gülennek mégis köze lehetett hozzá

Heiko Maas német igazságügyi miniszter azt nyilatkozta az újságíróknak kedden: ő nem akarja megítélni, hogy a gülenista mozgalom politikai természetű-e, vagy sem. Hozzátette, hogy Berlin nem adja ki a gyanúsítottakat, amennyiben politikai vádakkal kellene szembenézniük. „Ez semmiféleképpen nem fog megtörténni. Ha bármilyen kiadatásra sor kerül, abban az esetben határozott jeleknek kell utalniuk klasszikus értelemben vett bűncselekmény elkövetésére” – mondta a miniszter.

Erdogan elmondása alapján ő személy szerint aggódik Németország vonakodása miatt, és arra figyelmeztetett, hogy „a terrorizmus fenyegetése vissza fog térni, és bumerángként fog ütni”.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »