A török parlamentet is elérte a tisztogatási hullám

Törökországban péntekre virradóra őrizetbe vették a kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának (HDP) két társelnökét és kilenc parlamenti képviselőjét – közölte Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Mogherini a Twitter közösségi oldalon közzétett üzenetében arról számolt be, hogy kapcsolatban van a török hatóságokkal, valamint azt is tudatta, hogy összehívták az uniós tagállamok törökországi nagyköveteit Ankarában.

A hivatalos tájékoztatás szerint a rendőrség azért vette őrizetbe a két társelnököt, Selahattin Demirtast és Figen Yüksekdagot, illetve a párt több képviselőjét, mert nem voltak hajlandóak vallomást tenni egy „terrorista propagandához” kapcsolható bűntényről.

A Hürriyet című török napilap azt írta, hogy őrizetbe került Pervin Buldan, a parlament elnökének helyettese is. Az újság szerint a politikusokat azzal vádolják, hogy kapcsolatok fűzik őket a Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK), amely 1984 óta folytat fegyveres felkelést a kurd autonómiáért.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Törökországban idén június 8-án lépett hatályba a parlamenti képviselők mentelmi jogának eltörléséről szóló alkotmánymódosítás, a változtatást a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kezdeményezte, mert a párt egykori alapítója, Recep Tayyip Erdogan török elnök állítása szerint a HDP tagjai kapcsolatban állnak a szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal, amiért a politikusoknak a bíróság előtt kell felelniük – a HDP tagadja a vádat.

A HDP-s politikusok esetleges bebörtönzése tovább élezheti a török-kurd konfliktust, amely két és fél év fegyverszünet után tavaly júliusban lángolt fel újra. A török haderő tavaly december óta átfogó katonai akciót hajt végre a kurd autonómiáért küzdő felkelők ellen az ország délkeleti részében.

Az 1984 óta tartó harcokban már mintegy 40 ezren vesztették életüket.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »