Januárig megint szünetet tart a Brexit-folyamat

Theresa May brit miniszterelnök szerint tartható a kormánya által kidolgozott Brexit-menetrend annak ellenére is, hogy a londoni felsőbíróság végzése alapján a brit kormány előzetes parlamenti jóváhagyás nélkül nem indíthatja el a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot.

May pénteken telefonon beszélt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Angela Merkel német kancellárral a bíróság előző napi határozatáról. A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint a brit kormányfő közölte Junckerrel és Merkellel, hogy bízik a kormány által a legfelsőbb bírósághoz benyújtott fellebbezés sikerében, és leszögezte azt is, hogy London nem módosította a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválására kidolgozott menetrendet.

Az 50. cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan elindítja – Nagy-Britannia kilépési folyamatát az EU-ból. A brit kormány menetrendje szerint London az idén már nem, de legkésőbb a jövő év első negyedének végéig bejelenti a cikkely aktiválását.

Theresa May szóvivője szerint a brit miniszterelnök elmondta Junckernek és Merkelnek, hogy jóllehet a brit kormány csalódással fogadta a felsőbíróság végzését, erőteljes jogi érvrendszerrel készül a legfelsőbb bíróság fellebbviteli tárgyalására, és bízik abban, hogy a fellebbezés sikerrel jár. A brit legfelsőbb bíróság december első hetére tűzte ki a fellebbezés tárgyalását, de határozatot várhatóan csak januárban hoz.

  • A tegnapi döntés
A londoni felsőbíróság csütörtökön kihirdetett, hatalmas feltűnést keltő végzésében elfogadta azt a keresetet, amelynek beterjesztői szerint a brit kormánynak nincs joga parlamenti jóváhagyás nélkül elindítani az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot.

A határozat azt jelenti, hogy a folyamat elindítását, vagyis a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását a brit parlamentnek előzetesen valamilyen formában meg kell szavaznia. Ez lehet egyszerű véleménynyilvánító voksolás, de a képviselők ragaszkodhatnak ahhoz is, hogy a parlament külön törvényt alkosson a kilépési folyamat elindításáról – ebben az esetben azonban az ügy akár többször is megjárhatja a törvényhozás két kamaráját, és ez többhavi késedelmet okozhat a kormány menetrendjéhez képest.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A brit sajtó Brexit-párti konzervatív lapjai pénteken vehemens támadást indítottak a felsőbíróság ellen, a Daily Mail hatalmas betűkkel szedett főcímében „a nép ellenségeinek” bélyegezte a londoni felsőbíróság eljáró tanácsának három bíráját, akiknek fotóját is közölte, belső szerkesztőségi kommentárjában pedig „a józan ész, a nép és a demokrácia elárulásának” nevezte a bíróság döntését.

A devizapiacon ugyanakkor megörültek a hírnek, a font ugyanis rég nem látott mértékben erősödött a dollárhoz képest, a hír megjelenése előtti 1,23-as szintről ma délutánig már 1,25 fölé erősödött.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »