Rodrigo Duterte újabb bírálója hátrált meg

Lemondott posztjáról a Fülöp-szigetek Kínával foglalkozó különleges megbízottja, aki nemrég bírálta Rodrigo Duterte elnök Amerika-ellenes retorikáját, valamint a bűnözés elleni különlegesen kemény, véres háborúját.

Ramos jelentős szerepet játszott abban, hogy az 1980-as években a hadsereg szembefordult Ferdinand Marcos diktátorral, 1992-től hat évig pedig a délkelet-ázsiai ország államfője is volt.

Az új elnök nem sokkal júniusi hatalomra kerülése után nevezte ki a mentorának tartott Ramost kínai különleges megbízottnak, hogy segítsen helyreállítani a Pekinggel megromlott viszonyt, Manila ugyanis a dél-kínai-tengeri területek miatti vitájában Kína nemtetszését kiváltva a hágai székhelyű Állandó Választottbírósághoz fordult, s a testület július 12-én kimondta, hogy Peking nem formálhat történelmi előjogot a Dél-kínai-tenger területeire és így az ott fellelhető természeti kincsekre sem.

Ramos eddig alapvetően Duterte támogatójának számított, az utóbbi hetek eseményei után azonban úgy tűnik, kezd elfordulni tőle. Duterte kedd este maga jelentette be a 88 éves Fidel Ramos döntését.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Reuters

Friss hírek