CETA: Lefújták az EU-Kanada csúcsot, borul az egyezmény

Határozatlan időre elhalasztják az Európai Unió és Kanada között csütörtökre tervezett csúcstalálkozót, miután még mindig nem sikerült megállapodásra jutni a felek közti szabadkereskedelmi egyezményről (CETA) a belgiumi Vallónia tartománnyal – közölték uniós források.

„Mivel nem áll készen minden EU-tagállam a CETA aláírására, lemondták a mai csúcsértekezletet. Egyelőre nem tűztek ki új időpontot” – mondta a névtelenséget kérő uniós tisztségviselő. Chrystia Freeland kanadai kereskedelmi miniszter szóvivője korábban bejelentette, hogy küldöttségük nem utazik Brüsszelbe, Ottawa azonban továbbra is készen áll aláírni ezt a „fontos megállapodást”, amikor Európa is kész erre.

Az Európai Unió vezetői szerdán napközben még reménykedtek abban, hogy másnap aláírhatják majd az egyezményt, de a belga szövetségi kormánynak az éjszakába nyúló tárgyalások során sem sikerült egyetértésre jutnia Vallóniával. Paul Magnette vallon kormányfő ugyanakkor arról számolt be az előző napi egyeztetéseket követően, hogy a maratoni hosszúságú tárgyalások során komoly előrelépést értek el, néhány vitás kérdés azonban továbbra is van a felek között.

A belga politikusok csütörtök délelőtt ismét tárgyalóasztalhoz ültek, és Didier Reynders külügyminiszter lehetségesnek mondta, hogy egy óra alatt meglesz a közös álláspont, amelyet az EU nagykövetei azonnal áttekinthetnek. Ha utóbbiak áldásukat adják rá, a módosított tervezetet még akkor is vissza kell küldeni a vallon parlamentbe és más belga kormányhivatalokba, ezért az illetékesek szerint még ebben az esetben is lehetetlen lenne megtartani a csúcstalálkozót.

Az Európai Unió másik huszonhét tagállama kész aláírni a szabadkereskedelmi megállapodást, ahogyan a belga szövetségi kormány is, utóbbinak azonban az ország államberendezkedése miatt szüksége van Vallónia beleegyezésére. A 3,5 milliós, francia ajkú régió szerint a CETA káros hatással lenne az európai mezőgazdaságra és erősítené a multinacionális nagyvállalatok befolyását. Sokan ugyanakkor azzal vádolják a vallon vezetést, hogy belpolitikai célokból akadályozza az egyezséget.

A CETA a várakozások szerint a vámok, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató más akadályok lebontása révén elősegítené a növekedést és a munkahelyteremtést az Európai Unióban és Kanadában is. Az ellenzők szerint azonban az egyezmény általános deregulációt von majd maga után és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét. Szakértők attól tartanak, hogy a CETA kudarca ellehetetleníti az Egyesült Államokkal, illetve Japánnal készülő uniós szabadkereskedelmi megállapodást is.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »