A brit harmadik negyedéves GDP jobb lett a vártnál

Lassult, de a várakozásokat így is meghaladta a brit gazdaság növekedési üteme  az idei harmadik negyedévben.

A brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön ismertetett előzetes becslése szerint  a hazai össztermék (GDP) a szeptemberrel végződött három hónapban 0,5 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. Az idei második negyedévben 0,7 százalékos negyedéves összevetésű növekedést mértek Nagy-Britanniában.

Az ONS előzetes számításai szerint a brit GDP-érték a harmadik negyedévben 2,3 százalékkal volt magasabb, mint 2015 azonos időszakában. Ezek a számok még jó eséllyel változhatnak, mivel az ONS az első GDP-becsléshez a végleges növekedési adatok kiszámításához figyelembe vett aktivitási mutatóknak mindössze a 44 százalékát használja.

A harmadik negyedévi az első olyan GDP-adat, amelynek vizsgálati időszaka teljes egészében a brit EU-tagságról tartott népszavazás utáni negyedévre esik. A június 23-án rendezett referendumon a választók szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A harmadik negyedévi GDP-adat mindazonáltal jobb a vártnál: a piaci szereplők előrejelzési konszenzusa 0,3-0,4 százalékos negyedéves növekedést valószínűsített erre a három hónapra. A Bank of England – a brit jegybank – még borúlátóbb volt: előrejelzésében 0,2 százalékos negyedéves összevetésű növekedés szerepelt a harmadik negyedévre. Ezek is már javított prognózisok voltak: júliusban, közvetlenül a népszavazás után a piac és az elemzői közösség 0,1 százalékos visszaeséssel számolt a szeptember végén zárult negyedévre.

Londoni elemzők szerint a harmadik negyedévi GDP-adatok után lekerülhet a napirendről a piac által eddig novemberre várt újabb monetáris enyhítés.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászai a csütörtöki GDP-becslés utáni gyorselemzésükben közölték: véleményük szerint a vártnál jobb növekedési teljesítmény miatt valószínűleg 50 százalék alá csökkent a novemberi jegybanki kamatcsökkentés esélye. A ház ugyanakkor nem zárja ki, hogy a Bank of England jövőre folytatja monetáris enyhítési ciklusát, különös tekintettel arra, hogy a brit kormány 2017 első negyedében tervezi aktiválni a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amivel hivatalosan is elindítja a brit kilépési folyamatot az EU-ból. A Capital Economics londoni elemzői szerint ez növelheti a bizonytalanságot a brit gazdaságban.

A Bank of England augusztusban 0,25 százalékos újabb történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát a több mint hét évig érvényben tartott 0,50 százalékról, amely szintén mélységi rekord volt. A jegybank emellett 435 milliárd fontra (150 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »