Az EP szerint több pénz kell gazdaságélénkítésre és a menekülthelyzet kezelésére

Növelni kellene a 2017-es uniós költségvetés összegét, a tervezettnél több pénzre van szükség a fiatalkori munkanélküliség csökkentésére, gazdaságélénkítésre és a menekültválság kapcsán a harmadik országok megsegítésére – áll az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén szerdán elfogadott állásfoglalásban.

A képviselők a kötelezettségvállalási előirányzatok szintjén 2 százalékkal, körülbelül 3 milliárd euróval növelnék a jövő évi uniós büdzsét az Európai Bizottság által tervezetthez képest, amely így 160,7 milliárd eurót tenne ki.

Az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács álláspontjához képest ez 4,1 milliárd euró többletet jelent a kötelezettségvállalások területén. Az EP a kifizetésekre 136,7 milliárd eurót javasolt, 1,8 milliárddal többet, mint a bizottság.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Renzi: a megszorítások csak Németországnak kedveznek

Csökkenő GDP, óriási államadósság Olaszországban – leminősítés jöhet

A 2017-es büdzsére vonatkozó módosító indítvánnyal a képviselők elutasították a tanács által javasolt megszorításokat, a szükséges pluszforrásokat a parlament a többéves pénzügyi keret (MFF) félidei felülvizsgálata kapcsán szerzett előirányzatokból biztosítaná – tájékoztatott az EP sajtószolgálata.

Az Európai Parlament további 1,5 milliárd eurót bocsátana az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés rendelkezésére, illetve a tanács ellenében az idei szinten tartaná a harmadik országokban végrehajtandó fejlesztési projektekre és humanitárius segélyezésre szánt összegeket. Az EP emellett az orosz embargó hatásainak kivédése céljából 600 millió euróval emelné a mezőgazdasági előirányzatokat.

„Ha tényleg ki akarunk evickélni a mostani válságokból, akkor megfelelő költségvetésre van szükség. Amikor a 2014-2020-as többéves pénzügyi keretről tárgyaltunk, még sokkal kevesebb menekült érkezett Európába. Be kell látni, hogy a körülmények megváltoztak. Ambiciózus költségvetésre és a pénzügyi keret alapos felülvizsgálatára van szükség” – mondta a szavazás előtt Jens Geier szocialista jelentéstevő.

A 446 igen szavazattal, 184 ellenében, 60 tartózkodás mellett megszavazott álláspontot képviseli majd az EP tárgyalódelegációja a tanáccsal folytatandó egyeztető tárgyalásokon.

A 2017. évi költségvetésről szóló eljárásban elfogadott álláspontot követően egyeztetőbizottság ül össze a tanács és a parlament képviselőivel. Az itt elfogadott álláspontot várhatóan a decemberi plenáris ülésen erősíti majd meg az Európai Parlament. Amennyiben az egyeztetőbizottság tárgyalásai nem vezetnek eredményre, akkor Brüsszelnek új javaslatot kell előterjesztenie.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »