Nem ment át a román kormányon a frankhitelek hangulatjavító átváltása

A román kormány alkotmányossági kifogást emel  a parlament által egyhangúan megszavazott, a svájci frankban felvett lakossági hitelek lejre váltásáról szóló törvény ellen, így a jogszabályt egyelőre nem lehet kihirdetni – tudta meg a Mediafax hírügynökség hétfőn.

A bukaresti képviselőház által múlt kedden elfogadott törvény szerint a frankhitelesek adósságát azon a jegybanki árfolyamon kellene a bankoknak lejre váltaniuk, amely a szerződéskötés napján volt érvényes.

A bukaresti kormány „szociális intézkedésként” eredetileg támogatta a törlesztésre képtelen magánszemélyeknek nyújtandó kedvezményt, a parlament azonban törölte a tervezetből azt az előírást, hogy csak a jövedelmük 50 százalékánál nagyobb törlesztőrészleteket fizető frankhitelesek legyenek jogosultak az előnyös konverzióra, illetve azt a feltételt is, amely a 250 ezer franknál kisebb hitelekre korlátozta volna a törvény hatályát.

  • Korábban írtuk:

A „történelmi árfolyamon” való konverziót a román jegybank is bírálta, mondván, hogy ez 1,2 milliárd eurós veszteséget jelent a bankoknak, kamatemelésekhez vezethet, és megingathatja a lej árfolyamát. A legnagyobb veszélyt a gazdasági elemzők abban látják, hogy a törvény a több százezer euróhiteles számára is precedenst teremt.

Romániában tavaly novemberben iktatták be Dacian Ciolos szakértői kormányát, hogy elvezesse az országot a decemberben esedékes parlamenti választásokig. A Ciolos-kabinet egy eleve csaknem 3 százalékos GDP-arányos hiánnyal megtervezett költségvetést örökölt elődjétől, és az év folyamán több ízben szembekerült a parlamenttel, amely – a választások közeledtével – sorozatban szavazott meg nyugdíj- és béremeléseket, valamint egyéb hangulatjavító intézkedéseket.

A fedezet nélküli osztogatások ellen nem először emel alkotmányossági kifogást a kormány. A bíróság döntése akár hónapokig is elhúzódhat, így Romániában a decemberi választások előtt aligha lép hatályba a – legfeljebb 75 ezer hitelest érintő – frankkonverziós törvény.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »