Újraindul a pusztítás Szíriában, vége a tűzszünetnek

Véget ért szombaton a humanitárius célú tűzszünet a szíriai Aleppó városánál és Moszkva nem tervezi a fegyvernyugváshoz való visszatérést – jelentette ki hétfőn Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a Szövetségi Tanács külügyi bizottságának tanácskozásán.

„A humanitárius tűzszünet megújítása nem aktuális” – hangoztatta Rjabkov, hozzátéve, hogy annak lehetősége a szíriai kormány ellen harcoló fegyveresek magatartásától függ.

Az orosz és a szíriai légierő kedden abbahagyta Aleppó bombázását, csütörtökön pedig a szíriai kormánycsapatok folyosókat nyitottak, hogy a polgári lakosok és a felkelő fegyveresek elhagyhassák a város körülzárt keleti negyedeit. A „humanitárius szünet” három napig tartott.

Az orosz diplomata a parlamentben kijelentette, hogy Oroszország „aszimmetrikus” válaszintézkedések sorozatát készítette elő arra az esetre, ha az Egyesült Államok esetleg újabb szankciókat vezetne be ellene. John Kerry amerikai külügyminiszter október 16-án úgy nyilatkozott, a szíriai helyzet miatt Washington nem zárja ki, hogy újabb gazdasági büntetőintézkedéseket vezessen be Moszkva ellen.

Rjabkov a védelmi célból fölöslegessé vált, fegyvertisztaságú plutónium hasznosításáról megkötött orosz-amerikai szerződés végrehajtásának Moszkva által kezdeményezett felfüggesztése ügyében szólalt fel az orosz szenátusi bizottságban. A lépést az Állami Duma (a szövetségi törvényhozás alsóháza) múlt szerdán már jóváhagyta.

  • Kapcsolódó cikkünk: 

Forrás: MTI

Friss hírek