Clinton: Trump egy megkeseredett vesztes

Hillary Clinton demokrata elnökjelölt szerint Donald Trump egy „megkeseredett vesztes” mert a múlt heti vita után nem volt hajlandó kimondani, hogy elfogadja a választási eredményeket.

Az egykori államtitkár azt mondta vasárnap, hogy Trump megjegyzései összhangban vannak azzal, amit a nem demokratikus államok diktátorai mondanak a vetélytársukról. „Azt mondani, hogy nem tartjuk tiszteletben a választási eredményeket, közvetlen fenyegetés a demokráciára” nyilatkozta Clinton a North Carolina Egyetemen Charlotte városában. „A békés hatalomátvétel Amerika egyik jellemzője” tette hozzá.

Vasárnap Kellyanne Conway, Trump egyik vezető tanácsadója elismerte, hogy a republikánus elnökjelölt lemaradt vetélytársától az elnökválasztási kampányban. Ugyanakkor hozzátette, hogy Clintonnak nagy helyzeti előnye volt, ideértve a dollármilliókat is, amiket televíziós hirdetésekre tudott költeni.

Mivel a szavazati rés egyre csak szélesedik, Trump folyamatosan „manipulálással” vádolja a választásokat. Vádjait azonban nem tudta bizonyítékokkal alátámasztani és több felmérés is azt mutatja, hogy az amerikai szavazási rendszer, amely decentralizált és az egyes államok működtetik, tiszta.

Az Egyesült Államokban közvetett választás van, a magukat a választási névjegyzékbe felvetető amerikai állampolgárok csak elektorokat, azaz államonként a pártok aktivistáiból alakult elektori csoportokat választanak meg. Az egyes államokból a legtöbb szavazatot kapó párt elektorai jutnak be az elnököt ténylegesen megválasztó elektori testületbe.

Clinton észak-karolinai látogatása során arra buzdította támogatóit, hogy vegyenek részt az előszavazáson. „Mostantól november 5-ig részt vehetsz az előszavazáson bármelyik szavazóhelyiségnél a megyédben, és ez egy nagy dolog”  mondta Clinton a Raleighben tartott kampányeseményén.

Trump ugyancsak az előszavazásra ösztönözte támogatóit floridai kampánya során. „16 napod van rá, hogy ezt megvalósítsd, de ehhez el kell menned szavazni, hogy mindenhol újraválasszuk a republikánusokat.”

A pénteki Reuters / Ipsos felmérés szerint Clinton 4 százalékkal vezetett. Vasárnap az ABC a The Washington Post című lappal közösen készíttetett felmérését hozta nyilvánosságra, hangsúlyozva, hogy Hillary Clinton a legmagasabb arányú előnyt élvezi, amit az ABC valaha is mért.

A vasárnapi televíziós vitaműsorokban több nyilatkozó is azt erősítette meg, hogy Donald Trump elismeri majd a választási vereséget. Az ABC televízió Eric Trumpot, a republikánus elnökjelölt kisebbik fiát szólaltatta meg, aki azt mondta, hogy apja elismeri a választási eredményt, “ha az fair lesz”.

Forrás: Reuters

Friss hírek