Felszámolják a „dzsungelt”, több mint 6 ezer migránst szállítanak el

Hétfő reggel megkezdik az észak-franciaországi Calais-ban spontán módon kialakult, de mostanig megtűrt migránstábor hatósági felszámolását, a telepről a több ezer Nagy-Britanniába átjutni vágyó embert franciaországi befogadó központokba szállítják át.

A francia szocialista kormány hetek óta ígéri a dzsungelnek is nevezett hatalmas bádogváros megszüntetését a határvárosban, ami a jövő évi francia elnökválasztás közeledtével diplomáciai feszültséget okozott Párizs és London között. Hollande szeptemberben azt nyilatkozta, hogy a táborban „nem elfogadhatóak” a körülmények az emberek számára, különösen azoknak, akik a háború elől menekültek ide. A Dzsungel mára a francia kormány kudarcának szimbólumává vált a migránsválság kezelésének ügyében.

A francia hatóságok már vasárnap délután megkezdték a migránsok több nyelvű részletes tájékoztatását a másnap kezdődő és legalább egy hétig tartó kiürítés menetrendjéről.

Kép forrása: Wikipédia

Kép forrása: Wikipédia

A hivatalos becslések szerint jelenleg mintegy 6400, elsősorban szudáni, eritreai és afgán állampolgár tartózkodik a táborban. Kisebb csoportokat már elhelyeztek az ország távolabbi befogadó központjaiban, ahol az emberek benyújthatták a menedékkérelmüket. A felszámolás hírére az elmúlt hetekben legalább kétezer ember magától elhagyta a „dzsungelt”.

Hétfőtől 145 busszal szállítják át a még táborban tartózkodó menedékkérőket az ország különböző pontjain kialakított 287 átmeneti befogadó központba. A buszok negyedóránként indulnak majd reggel 8 órától és már az első nap 2400 embernek el kell hagynia a telepet.

A prefektúra egy háromezer négyzetméter alapterületű hangárt bérelt ki a „dzsungeltől” 300 méterre, ahol a migránsoknak hétfő reggel négy csoportban kell felsorakozniuk. A családok, az egyedülálló férfiak és a kísérő nélküli kiskorúak mellett a sérülékenynek számító emberek, azaz idősek, betegek külön csoportba kerülnek. A tábor kiürítésének menete a következő lesz:

  • a menekültügyi hivatal munkatársai mindenkivel elbeszélgetnek és mindenkinek felajánlanak két régiót, amelyek közül úti célt választhatnak az emberek.
  • ezt követően a hatóságok a kiválasztott helynek megfelelő színű karpereccel látják el a menedékkérőnek, akiknek a karperec színének megfelelő fűtött sátorban kell várakozniuk. Amint a sátor megtelt, azaz ötven ember összegyűlt, a sátor előtt várakozó busz azonnal elindul a megfelelő célpontra. A buszokat két hatósági ember kíséri, a rövid megállások alatt rendőrök biztosítják majd a rendet és  akadályozzák meg az emberek elszökését.
  • a buszra szállás előtt minden migránsnak el kell árulnia a nevét, születési dátumát és állampolgárságát, de semmilyen adminisztratív eljárás nem indul meg a helyszínen. A menedékkérelmeket a befogadó központokban kell majd az embereknek benyújtaniuk.

A kiürítés lebonyolítása biztonsági problémákat is felvet, a hatóságok nem titkoltan incidensektől tartanak, miután a No border nevű anarchista szervezet mintegy kétszáz, elsősorban brit aktivistája is jelen van a táborban és ellenállásra biztatja a migránsokat. Közülük néhányan már vasárnap délután összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázzal válaszoltak.

A helyszínen szolgálatot teljesítő kétezer rendőr és csendőr mellé hétfőre további 1250 embert rendeltek ki a hatóságok a rendfenntartás biztosítására.

Egyes migránsokat segítő segélyszervezetek az elsietett kiürítés következményeire figyelmeztetnek, mások pedig a tél közeledtével az egyre méltatlanabb életkörülmények miatt sürgetik az emberek elhelyezését.

A jobboldali ellenzék is bírálta a kormányzatot azért, mert az érintett 287 település megkérdezése nélkül jelölte ki azokat az üres, állami tulajdonú intézményeket, nyaralóközpontokat, egészségügyi ellátóhelyeket, ahova a menedékkérelmek elbírálásának idejére, maximum fél évre elhelyezik az embereket. Emiatt több kisebb településen is voltak az elmúlt hetekben tiltakozó megmozdulások, népszavazási kezdeményezések.

Kép forrása: Wikipédia

Kép forrása: Wikipédia

A felszámolás egyik érzékeny kérdése a táborban tartózkodó 1290 kísérő nélküli kiskorú elhelyezése, akik közül legalább 500-nak a szülei vagy a rokonai Nagy-Britanniában élnek, ezért a gyerekek hozzájuk szeretnének csatlakozni. A francia kormány hónapok óta kéri a brit kormánytól a gyerekek átvételét. A France Terre d’Asile segélyszervezet vasárnapi közlése szerint a héten 194 kiskorút már átvett Nagy-Britannia.

A franca kormány üdvözölte, hogy a brit kormány „elkezdte vállalni a rá háruló felelősséget” a calais-i táborlakók elhelyezésében és Párizs szerint „a tárgyalások jól haladnak, az átvételek fel fognak gyorsulni”. A kísérő nélküli gyerekek mindenesetre a következő két hétben még Calais-ban maradhatnak.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »