Carter: szükséges Törökország iraki szerepvállalása

Törökországnak szerepet kell vállalnia az észak-iraki Moszul felszabadítására irányuló hadműveletben – foglalt állást Ashton Carter amerikai védelmi miniszter pénteken Ankarában.

Recep Tayyip Erdogan török államfő hétfőn kijelentette: Törökországot azért akarják távol tartani a katonai beavatkozástól, mert meg akarja akadályozni, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni küzdelem ürügyén egymásnak essenek Észak-Irakban a különféle muszlim felekezetek. Ankara szerint ugyanis a síita többségű iraki kormány a régió etnikai összetételének megváltoztatását tervezi, ami elkerülhetetlen összeütközéshez vezet annak síita hadereje és a helyi szunniták között.

Carter ellátogatott a török parlament épületébe is, amelyet a hatalomátvételi kísérlet éjszakáján bombatalálatok értek. A helyszínen tartózkodó újságírók előtt az amerikai állampolgárok együttérzését fejezte ki a július 15-ei katonai puccskísérlet áldozatainak hozzátartozói iránt.

Az amerikai politikus kiemelte: Washington Ankara „barátja és régi szövetségese, továbbá hű támogatója a törökországi demokráciának”. Még akkor is, ha néha nézeteltéréseink vannak, az alapelvekben mindig egyetértünk, egyebek között a terrorizmus elleni harcban – nyomatékosítta Carter.

Az amerikai védelmi miniszter a nap folyamán találkozott török hivatali kollégájával, Fikri Isikkel, valamint Recep Tayyip Erdogan államfővel és Binali Yildirim miniszterelnökkel. Carter nyilatkozatában  köszönetet mondott Erdogannak, hogy – mint fogalmazott –  időt szakított a fogadására.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek