CETA: rendkívüli ülés Vallóniában, pénteken várható döntés

Vallónia, Belgium francia nyelvű tartományának parlamentje pénteki rendkívüli ülésén hoz döntést arról, hogy támogatja vagy elutasítja az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) aláírását.

Paul Magnette vallon miniszterelnöknek a Le Soir című francia nyelvű belga napilapban ismertetett tájékoztatása szerint a vallon kormány még csütörtök éjjel összeül, hogy megvitassa az uniótól kapott, a szabadkereskedelmi egyezmény újabb módosító részleteit tartalmazó javaslatot.

A dokumentumot pénteken reggel terjesztik a parlament rendkívüli ülése elé, amelyen várhatóan döntést hoznak az egyezmény aláírásának támogatásáról, vagy annak elutasításáról.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A Le Soir úgy tudja, a miniszterelnök a parlamenti ülés előtt találkozik Chrystia Freeland kanadai külkereskedelmi miniszterrel, ezt követően ismét lehetőség nyílik arra, hogy az Európai Bizottság az Európai Tanács és a belga szövetségi kormány képviselőivel közösen megvizsgálja a lehetőségeket.

Sajtóinformációk szerint csütörtökön délután a vallon parlament egy újabb változatot kapott az Európai Bizottságtól a Kanadával tervezett szabadkereskedelmi egyezmény átdolgozott részleteivel.

A vallon parlament változtatásokkal visszaküldött javaslatát követően csütörtök este további egyeztetésre hívták az uniós országok brüsszeli állandó képviseleteit vezető (Coreper) nagyköveteit a Kanadával tervezett szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatos vallon javaslatok megvizsgálására. Az éjjel befejeződött tárgyalásokat a tartományi parlament döntésétől függően pénteken folytatják.

A vallon parlament napok óta folytat tárgyalásokat szabadkereskedelmi egyezmény részleteiről az Európai Bizottság képviselőivel. Diplomáciai források szerint az álláspontok ennek ellenére nem közeledtek, a vallon kormány kitart az egyezmény elutasítása mellett.

Az uniós kül- és kereskedelmi miniszterek keddi tanácskozásukon péntekig, az uniós állam- és kormányfők kétnapos csúcstalálkozója befejező napjáig adtak haladékot Belgiumnak, hogy döntést hozzon a megállapodás aláírásával kapcsolatban.

Az egyezmény elfogadásához valamennyi uniós tagország beleegyezésére szükség van, ugyanakkor Belgium francia ajkú vallon régiójának múlt heti, elutasító parlamenti döntése egyelőre akadályozza a megegyezést. A belga államberendezkedés értelmében ugyanis az ország minden közösségének vétójoga van a nemzetközi megállapodásokat illetően.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »