EU főtanácsnok: helyt kellene adni az Intel fellebbezésének

Új eljárás lefolytatására vissza kellene utalni a törvényszékhez az Intel mikroprocesszor-gyártó óriáscégre a versenyjogi szabályok megsértése miatt kiszabott büntetés ügyét – foglalt állást csütörtökön az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka.

Az ügy előzménye, hogy az Európai Bizottság 2009-ben 1,06 milliárd euró megfizetésére kötelezte az amerikai chipgyártót a rivális AMD elleni szabálytalan versenyjogi stratégiája miatt. A brüsszeli testület szerint az Intel üzletpolitikája sértette az uniós versenyszabályokat, mert a vállalat utólagos árengedményeket adott a Dell, a HP, a NEC és a Lenovo számítógépgyártóknak, ha többségében Intel chipeket vásároltak gépeikbe. A cég a legnagyobb német elektronikai kereskedőházat is arra ösztönözte, hogy kizárólag olyan készülékeket tartson raktáron, amelyeket a cég lapkáival szereltek.

Az Intel keresetet indított az Európai Unió Bíróságán, kérve a határozat megsemmisítését vagy legalább a bírság csökkentését, a törvényszék azonban ezt 2014-ben teljes egészében elutasította. A vállalat ez ellen is fellebbezést nyújtott be arra hivatkozva, hogy az ügyben eljáró bírák több vonatkozásban is tévesen alkalmazták a jogot.

Csütörtökön kihirdetett indítványában Nils Wahl főtanácsnok azon véleményének adott hangot, hogy az Intel által benyújtott több fellebbezésének is helyt kellene adni, a törvényszék ítéletét ezért hatályon kívül kellene helyezni. A főtanácsnok ugyanakkor úgy vélte, hogy az ügyet „vissza kellene utalni a törvényszékhez annak érdekében, hogy vizsgálja meg annak valamennyi körülményét, adott esetben pedig az Intel magatartásának a belső piaci versenyre gyakorolt tényleges vagy potenciális hatását”.

A főtanácsnoki indítvány nem köti a bírákat az ítélet későbbi meghozatalakor. A főtanácsnok feladata, hogy pártatlanul és függetlenül eljárva a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozó javaslatot terjesszen a bíróság elé. A tapasztalatok szerint mindazonáltal a végső ítéletek többnyire megegyeznek a főtanácsnok előzetes állásfoglalásával.

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »