Csökken a társasági nyereségadó mértéke Szlovákiában

A jelenlegi 22-ről, 21 százalékra csökken a társasági nyereségadó mértéke, és az osztalék után fizetendő 14 százalékos egészségügyi járulékkötelezettség helyett 7 százalékos osztalékadót vezetnek be Szlovákiában jövőre – az erről szóló törvénymódosítást szerdai ülésén hagyta jóvá a pozsonyi parlament.

Az adótörvény módosítási javaslatát első olvasatban hagyta jóvá a 150 fős pozsonyi parlament, azt a kormánypártok képviselőin kívül az ellenzék egy része is támogatta.

Szlovákiában a második Fico kormány idején, 2013-tól emelték a nyereségadót 19-ről 23 százalékra – a visegrádi négyek csoportját tekintve a legmagasabb szintre. Az adó mértékét 2014-től 22 százalékra mérsékelte az előző Fico kabinet, kilátásba helyezve a további csökkentést is.

Az osztalék után fizetendő járulékot Iveta Radicová kormánya vezette be 2011-ben. Annak mértéke kezdetben 10 százalék volt, maximális kivetési alapját pedig az átlagbér 36-szorosában határozták meg. A járulék mértékét 2013-tól 14 százalékra emelték, s egyidejűleg növelték annak maximális kivetési alapját is, ami így az átlagbér 120-szorosa lett.

Az osztalékadó mértékét eredetileg 15 százalékra tervezte a szaktárca, de végül a munkaadókkal egyeztetve 7 százalékban állapodtak meg. Az uniós országok jelentős részében már régebben létező osztalékadó ilyen mértéke viszonylag alacsonynak számít majd a régióban, hiszen az osztalékadó Csehországban 15, Lengyelországban 14 százalék. Magyarországon alapesetben 15 százalékos adó és 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás terheli az osztalékot.

Szlovákiában az adócsökkentés mellett 40-ről 60 százalékra emelik a vállalkozók – az adóalapból leírható – költségátalányának arányát is, illetve 5 ezer euróról, 20 ezer euróra növelik annak maximális mértékét.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »