Renzinek és Obamának is megvan a véleménye Trumpról

A Washingtonban tárgyaló olasz kormányfő, Matteo Renzi a Fehér Házban a republikánus elnökjelölt, Donald Trump nézeteit bírálta. Vendéglátója, Barack Obama elnök pedig megalapozatlannak nevezte Trump kijelentéseit az állítólagos választási csalásokról.

Matteo Renzi a Fehér Ház Rózsakertjében, Barack Obama amerikai elnökkel tartott közös sajtóértekezletén a többi között azt hangsúlyozta, hogy a világ jövője az átvitt értelemben vett hidak építésétől függ, és nem „falaktól”. Az olasz baloldali politikus arról is beszélt, hogy a jövőnek a szabadságról, az oktatásról, a fenntartható fejlődésről, a gazdasági növekedésről kell szólnia, s nem a mások iránti türelmetlenségről, a gazdasági szigor politikájáról. A jövő kihívásaira Renzi szerint „a félelem korában vakmerő reményekkel kell válaszolni, s nemcsak az Egyesült Államokban”. Renzi ezzel a „Vakmerő remények” címmel, magyarul is megjelent Obama-önéletrajzra utalt.

A 41 éves olasz kormányfő dicsérte az amerikai elnököt, mert szerinte Obama politikája húzta ki az Egyesült Államokat a gazdasági válságból. „Ön napról napra változtatásokat hajtott végre, hogy javítson az emberek életkörülményein, hogy óvja a természeti környezetet, hogy lehetőségeket teremtsen a szegény sorsú embereknek. Szerintem sok ember azt hiszi, hogy a politika másról sem szól, mint az ordítozásról és egymás legyűréséről, de ön más, elnök úr, mi mások vagyunk” – fogalmazott az olasz politikus.

  • Obama is keményen bírálta Trumpot
Az amerikai elnök, újságírói kérdésre válaszolva keményen vitatta Donald Trumpnak az állítólagosan „elcsalt” választásokról tett kijelentéseit, és azt a tanácsot adta a republikánus elnökjelöltnek, hogy hagyjon fel a „jajveszékeléssel”. „Már azelőtt siránkozik, hogy a játéknak vége lenne” – fogalmazott az elnök, s leszögezte, hogy Trump állításai megalapozatlanok. Obama „példa nélkül állónak” nevezte, hogy egy elnökjelölt már a voksok leadása előtt „lejárassa a választásokat”. Az elnök hangsúlyozta, „az Egyesült Államok demokráciájának egyik legnagyszerűbb vonása, hogy nagyon erőteljes, néha keserű a verseny, de amikor ennek vége, akkor az, aki elveszíti a választásokat, párthovatartozástól függetlenül gratulál a győztesnek, megerősíti demokráciánkat, és megyünk tovább”. Az elnök kitért arra is, hogy Trump hízelgése Vlagyimir Putyin orosz elnöknek ellentétes az amerikai normákkal.

Obama elnök kedden este díszvacsorát adott az olasz kormányfő tiszteletére. Amerikai sajtóhírek szerint az elnök kifejezetten az olasz miniszterelnököt választotta elnöksége utolsó állami díszvacsorája vendégének. Ezzel reméli ugyanis „bebiztosítani”, hogy politikai öröksége jóval a Fehér Házból történt távozása után is tovább él majd Európában, s Matteo Renzi folytatja majd azt a liberális politikát, amelyet ő is magáénak vallott.

Keddi megbeszélésein az amerikai elnök és az olasz kormányfő megvitatta az Egyesült Államok és az EU közötti kötendő transzatlanti-európai szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) helyzetét. Renzi változatlanul támogatásáról biztosította az amerikai elképzeléseket, jóllehet mind Nagy-Britannia, mind Németország immár kihátrált a megállapodás jelenlegi formájában történő elfogadásából. Amerikai elemzők azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy Renzi kormányfői széke inog: az alkotmányreformokról december 4-re meghirdetett népszavazás után ugyanis az olasz kormány könnyen megbukhat.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek