Megtorolja Oroszország az RT londoni számláinak zárolását

Oroszország ígéretet tett, hogy visszavág Nagy-Britanniának, miután egyik állami pénzintézetük felülvizsgálta a Russia Today-nek nyújtott banki szolgáltatásait, és arra a döntésre jutott, hogy a továbbiakban nem kíván szolgáltatásokat nyújtani az orosz médiacégnek, ezért zárolják a számlákat.

A Russia Today (RT) hétfői bejelentése szerint a NatWest bank, amely a Royal Bank of Scotland (RBS) csoporthoz tartozik, értesítette őket, hogy vissza kívánja vonni az általa nyújtott banki szolgáltatásokat a csatorna londoni vállalatától. Az RT a szólásszabadság akadályozásával vádolta meg a bankot, az RBS pedig azt válaszolta, hogy felülvizsgálják a helyzetet és kapcsolatba fognak lépni az RT-vel, hogy megvitassák a kérdést.

Az orosz külügyminisztérium szerint azonban a számlák zárolása egy politikai húzás annak érdekében, hogy elhallgattassanak egy kellemetlen külső szereplőt.

Maria Zakharova külügyminisztériumi szóvívó kedden este azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy Moszkva viszonozni fogja a cselekedeteket, amennyiben szükséges. „Álláspontunk egyértelmű. Mi sosem hagyjuk cserben a barátainkat. Úgy tűnik el kell érni egy bizonyos pontot, hogy reagálni tudjunk és megmutassuk a cselekedeteik másik oldalát is, hogy ugyanazt érezzék, mint mi. Ez általában jól működik. De ez nem a mi választásunk” – nyilatkozta Zakharova.

A nyilatkozatában nem említette, hogy mely Oroszországban működő brit médiaérdekeltség lenne a válaszlépés célpontja. A RIA hírügynökség viszont hétfőn arról számolt be, hogy három Kreml-párti felsőházi szenátor megsürgette a kormányt, hogy vágjanak vissza azzal, hogy zárolják a BBC orosz számláit.

Forrás: Reuters

Friss hírek