EU-csúcs: migráció, Oroszország, Szíria és szabadkereskedelem

A migrációs válság megoldásának további lépései, a szabadkereskedelmi megállapodások fontossága, az Oroszországgal való együttműködés és a szíriai helyzet rendezése lesznek az uniós állam- és kormányfők csütörtöki és pénteki csúcstalálkozójának legfontosabb témái – tájékoztatott Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek írt meghívólevelében kedden.

Donald Tusk kijelentette, az Európai Unió migrációs politikájának köszönhetően komoly visszaesés jellemezte a migrációs beáramlást a múlt év azonos időszakához képest. Az uniós intézmények megtöbbszörözött erejű intézkedéseinek és a partnerországokkal kötött megegyezéseknek köszönhetően a nemzetközi védelemre nem jogosult bevándorlók származási országukba való visszaküldésének rendszere működik.

Ugyanakkor a földközi-tengeri migrációs útvonalon érkezők száma 2016-ban hasonló számokat mutat az előző és az azt megelőző évek adataival, ezért a tanácskozó tagországi vezetőknek további erőfeszítéseket kell tenniük a származási országokkal való együttműködés erősítése terén – közölte.

Donald Tusk szükségesnek nevezte a szabadkereskedelmi egyezmények megkötését, és reményét fejezte ki, hogy a csúcstalálkozó alkalmával megegyezés születik a tagországok között és megvalósulhat az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) jövő hétre tervezett aláírása.

  • Cikkünk a témában:

Hangsúlyozta, a felvetődő kérdések ellenére a megállapodás a tagországok gazdasága gyarapodásának, a foglalkoztatás növekedésének és a jobb életkörülmények megteremtésének garanciája. A tisztességes kereskedelem megteremtése érdekében az uniót és polgárait védő kereskedelmi szabályozásokról és a folyamatban lévő szabadkereskedelmi egyezményekről folytatott tárgyalásokról kell előremutató megbeszéléseket folytatnia az Európai Tanácsnak.

Donald Tusk tájékoztatása szerint a csütörtöki munkavacsora célja az átfogó és hosszú távú kapcsolatok stratégiai fontosságú áttekintése Oroszországgal kapcsolatban, amelynek során a tagállamok egységes kiállására van szükség.

Eltérő álláspontoktól függetlenül a tagállamoknak mindeddig sikerült egységesnek maradniuk a kérdésben és „ennek így is kell maradnia” – fogalmazott. Ezzel összefüggésben a tagállami vezetők megbeszéléseket folytatnak majd az aggodalomra okot adó szíriai helyzet alakulásáról is – tette hozzá.

A csúcstalálkozó keretében Hollandia tájékoztatást ad majd az Ukrajna és az Európai Unió között 2014-ben létrejött társulási szerződés részének számító mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás (DCFTA) hatályba lépésének alakulásáról. Nagy-Britannia pedig beszámol a júniusban, az Európai Unióból való kilépés megszavazásával záródó referendum óta eltelt időszak intézkedéseinek eredményeiről – jelezte Donald Tusk.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »