Mélyponton a német kormánypártok támogatottsága

Németországban minden korábbinál alacsonyabbra, a 30 százalékos határ alá süllyedt az Angela Merkel kancellár vezette jobboldali CDU és a bajor testvérpárt, a Horst Seehofer bajor miniszterelnök vezette CSU szövetségének országos választói támogatottsága egy kedden ismertetett felmérés szerint.

Az Insa közvélemény-kutató vállalat a Bild című lap megbízásából készített felmérésében kimutatta, hogy a CDU/CSU-ra a választók 29,5 százaléka szavazna, ha most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti választás. Ez 0,5 százalékpontos csökkenés az előző héten készült felmérés óta, és az eddigi legalacsonyabb érték az Insánál. A koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) támogatottsága 1 százalékponttal 22 százalékra emelkedett, a Bundestag ellenzéki oldalán a Zöldek 0,5 százalékponttal 11 százalékra gyengültek, az SPD-től balra álló Baloldal 0,5 százalékponttal 12 százalékra erősödött.

A legnagyobb parlamenten kívüli párt, a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 15 százalékon áll, támogatottsága nem változott. Átlépné az 5 százalékos bejutási küszöböt a liberális FDP is, amely 0,5 százalékot gyengülve 6,5 százalékon áll az Insa reprezentatív felmérése szerint, amely 2085 ember megkérdezésével készült október 7-től 10-ig.

Az Insa rendszeresen alacsonyabbra méri a CDU/CSU támogatottságát, mint a többi közvélemény-kutató intézet, az AfD-ét pedig magasabbra. Ez a jelenség tapasztalható a legutóbbi felmérések eredményeiben is: az Emnid intézet szombaton közölt adatai szerint a CDU/CSU 32 százalékon, az AfD 12 százalékon áll, az Infratest-dimap csütörtökön közölt adatai alapján a CDU/CSU 33 százalékon, az AfD 14 százalékon áll, a Forsa szerdai adatai szerint a CDU/CSU 33 százalékon, az AfD 13 százalékon áll.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »