Bevásárol Oroszország legnagyobb olajvállalata

Engedélyt kapott a Rosznyefty, Oroszország legnagyobb olajvállalata, hogy 329,6 milliárd rubelért (mintegy 5,3 milliárd dollárért) megvásárolja kisebb konkurense, a Basnyefty állami tulajdonú, 50,075 százalékos ellenőrző részvénycsomagját.

Az erről szóló rendelkezést hétfőn írta alá Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök. Az ügyletet, amelynek nyomán az ugyancsak állami többségű Rosznyefty részvényei szakértők szerint 14 százalékkal erősödhetnek majd, a várakozások szerint péntekig zárják le.

Medvegyev közölte azt is, hogy a Rosznyefty részvények 19,5 százalékát az év végéig értékesítik.

A Rosznyeftyben 19,75 százalékkal részesedő BP vezérigazgatója, Bob Dudley közölte, hogy nem ellenzi a vásárlást, hozzátéve, hogy a brit olajvállalat nem kíván részt venni a Rosznyefty további privatizálásában és elégedett a jelenlegi részesedésével.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptemberben a Bloombergnek kijelentette, hogy az állami ellenőrzés alatt álló baskíriai Basnyeftynek a Rosznyefty általi felvásárlását nem tartja a legjobb megoldásnak, de közölte, hogy a legjobb ajánlat mellett fognak dönteni, mert az eladásra szükség van az olajár-csökkenés miatt megugrott orosz államháztartási hiány csökkentéséhez.

  • Kiemelt cikkeink:

A Kreml eredeti szándékai szerint a GDP 3 százalékára igyekezett csökkenteni idén a deficitet, ám az a várakozások szerint 3,6-3,9 százalékos lesz, és csak jövőre csökken 3,1, 2018-ban pedig 2,2 százalékra.

A Basnyefty Oroszország jelentős olajvállalatai közé tartozik, amely több mint 180 mezőn évi 19 millió tonna kőolajat termel ki. Ellenőrző részvénycsomagjára több orosz olajvállalat és alap is pályázott, köztük a Lukoil is.

A Rosznyefty 2013-ban, a TNK-BP megszerzése után vált a világ legnagyobb nyilvánosan működő olajtársaságává, amelyben 69,5 százalékos az orosz állami Rosznyeftyegaz szénhidrogén-szállító társaság részesedése.

Putyin januárban jelentette be, hogy részeket értékesítenek a Rosznyeftyben és a Basnyeftyben, a VTB bankban, az Alrosa gyémánttermelő, továbbá a Szovkomflot kereskedelmi hajózási cégben lévő állami részesedésekből.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »