Moszkva: meglepetést okozhatnak a légvédelmi rakéták

A Szíriába telepített Sz-400-as és Sz-300-as légelhárító rakétarendszerek hatósugara „meglepetést okozhat minden azonosítatlan repülő objektumnak” – figyelmeztette csütörtökön „az amerikai stratégákat” az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Igor Konasenkov szóvivő moszkvai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a légvédelmi rakétarendszerek a hmejmími orosz légi támaszpontot és a tartuszi haditengerészeti kikötőt védik. Az orosz védelmi tárca egy nappal korábban megerősítette a Fox News amerikai hírtelevízió értesülését, miszerint Szíriában megerősítették az orosz légvédelmet. Konasenkov tábornok szerint Oroszország azért telepített egy újabb Sz-300-as üteget Szíriába, hogy kizárja a szeptember 17-én történtek megismétlődését, amikor Deir-ez-Zórnál az amerikaiak vezette koalíció harci repülői fél órán át bombázták a szíriai kormányerők állásait. A tábornok szerint a dilettánsok „illúziói”, amelyek szerint léteznek láthatatlan repülőgépek „kiábrándító valóságba ütközhetnek”.

Konasenkov közölte, hogy az orosz légvédelem le fog lőni minden, a szíriai kormány által ellenőrzött területre kilőtt rakétát. A szóvivő arra az amerikai médiaértesülésre reagált, amely szerint Washingtonban fontolóra vették, hogy csapást mérjenek a szíriai kormányerőkre. A tárca közölte, hogy az Sz-300-as és Sz-400-as rendszereknek ilyen támadás esetén nem lesz idejük mérlegelni, hogy kié a rakéta. „Minden olyan rakéta- vagy légicsapás, amely a szíriai kormány által ellenőrzött területek ellen irányul, nyilvánvaló fenyegetést jelent az orosz katonák számára” – közölte Konasenkov.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a francia hivatali partnerével, Jean-Marc Ayrault-val közösen megtartott moszkvai sajtótájékoztatóján kijelentette: a Sz-300-as és Sz-400-as föld-levegő rakéták kizárólag védelmi célokat szolgálnak és senkire nézve sem jelentenek fenyegetést. Az orosz és amerikai katonák az incidensek elkerülése érdekében egyeztetik katonai fellépésüket Szíriában. A rendezéssel kapcsolatos politikai kapcsolatokat hétfőn az amerikai fél kezdeményezésére felfüggesztették.

Korábban írtuk: Orosz bombázók repültek a nyugat-európai partoknál

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »